Plantera skott från Parasollpilea

september-16

I ett inlägg för ett lite drygt en och en halv månad sedan berättade jag att jag tagit skott från mitt Elefantöra för första gången. Här ser ni en bild på hur moderplantan såg ut då och här ovan är alltså en bild på hur den ser ut idag. Är det inte helt sjukt så den sköt i höjden efter att jag knipsat av några skott?

september-17

Men som ni ser har den blivit lite skadad på några av bladen av någon anledning. Jag tror nästan att det har med solen att göra och trots att jag har testat alla möjliga fönster i lägenheten så är det nästan alltid för starkt för den stackars växten. Nu  har jag istället placerat den mitt på köksbordet en bit in från fönstret och hoppas på att den ska kunna repa sig. Var placerar ni era Elefantöron/Parsollpileor?

september-18

Men jag tänkte ju även visa hur mycket sticklingarna tagit sig. Jag satte dem som bekant i den lilla gallervasen och efter denna dryga månad hade de utvecklat rätt så digra rotsystem.

september-19

Egentligen hade jag nog kunnat plantera om dem mycket tidigare men jag ville verkligen vänta ut rötterna och i ärlighetens namn tyckte jag de var himla söta i den lilla vasen!

september-20

Men nu har jag alltså planterat om dem! Jag hade det rätt fattigt med krukor i mina skåp så plantorna fick ta plats i några glas jag hade i köksskåpet. Glasen heter Tumbler och är från Kosta Bodas serie Mine. Vid min student började jag samla på serien och har idag massvis med glas, några skålar och ett serveringsfat. Glasen har dock stått orörda under en lägre tid till förmån för några av smäckrare modell som bättre passar den stil vi har på porslin och övrigt idag. Men som krukor gör de sig himla fina tycker jag!

september-21

Jag misstänker att det inte är enligt konstens alla regler att plantera rätt i ett glas utan innerkruka med tanke på att det kan vara lätt att vattna för mycket. Men det är jag ändå medveten om och när de växt på sig ytterligare är tanken att de ska få flytta till större och riktiga krukor.

september-22

De två minsta plantorna fick ta plats i två av de svarta glasen.

september-23

september-25

Jag tycker de blev väldigt fina tillsammans på fönsterbrädan i sovrummet.

september-24

Jag ska försöka komma ihåg att dra ner persiennerna under de allra soligaste timmarna så att småttingarna kanske slipper brända öron!

Ekologisk hudvård från Jämtland

september-1

När jag fyllde år fick jag en härlig presentförpackning med produkter från Föllingeprodukter av en vän till familjen. Föllingeprodukter tillverkar ekologisk hudvård sedan 1985 i just Föllinge, en grannby till min hemort i Jämtland.

september-2

Produkternas klassiska förpackningar verkar så sakteliga hålla på att fasas ut till bruna modernare dito. Under min uppväxt har dock företaget och dess produkter gått relativt obemärkt förbi, trots dess helt unika lokala förankring. Men nu när ekologiskt och lokalproducerat är orden på var persons läppar tänkte jag att vi kunde titta lite närmre på burkarna i mitt badrumsskåp.

september-3

Repairing face cream
Måhända är jag inte är den ultimata testpersonen för ansiktskrämen då den främst beskrivs vara till för mogen hy som kan behöva en uppstramande effekt. Men de andra egenskaperna den utlovas besitta, som att vara fuktighetsbevarande, uppfyller den med bravur. Jag är annars torr som fnöske i ansiktet och har ganska lätt för att få rodnader men jag upplever det som att denna verkligen mättar min hy.

september-4

En liten nackdel med att den är så pass återfuktande är att den kräver en lite längre morgonrutin för att hinna sjunka in innan sminket appliceras. Jag tvättar och smörjer in ansiktet när jag stiger upp och lagar sedan frukost och lagom till att gröten är uppäten har krämen sjunkit in.

september-5 september-6

Fot Creme
Av vännen till familjen fick jag tipset att använda fotkrämen till lite allt möjligt, inte bara till fossingarna och har därför använt den både på händer och ansikte emellanåt. Eftersom den inte har den typiska mentholdoften som fotkärmer brukar ha så stämmer jag faktiskt in i rådet jag fick att den är lite av en all round-kräm.

september-7 september-8

Relaxing Massage Oil
Som jag hoppades att denna förpackning utnyttjades mer till sin ursprungliga funktion! Men i brist på frivillig massör passar oljan som innehåller bland annat olivolja, kokosolja och ricinolja bra att smörja in torra partier på kroppen med.

september-9

Oljan doftar dock starkt av lavendel så helst använder jag den på kvällskvisten så att doften hinner lägga sig innan parfymen sprejas över mig på morgonen.

lypsyl-1

Läppcerat lavendel
Med olja och bivax har detta cerat glidit upp som en favorit hos undertecknad (även kallad ceratknarkaren nummer ett). Enligt beskrivningen ska dock detta stift inte skapa ett smörjberoende. Men jag som redan är inbiten sedan decennier tillbaka har ingen förhoppning av att bli av med mitt beroende, utan snarare kanske bli lite av en finsmakare och välja ekologiskt och närande till läpparna som ändå smörjs uppåt hundra gånger på en dag.

FYI – Inte sponsrat utan bara lite hjärtligt skryt om en födelsedagspresent innehållande produkter från mina hemtrakter!

En kväll på Dalarö

dalaro-1

Vi carpade järnet en vardagseftermiddag för inte alltför länge sedan och drog med några vänner till den plats som kommit att bli vår stammistillflyktsort, Dalarö.

dalaro-2

Vi slog oss ner på utkiksplatsen i den strålande solen och dukade fram ostar, kex, melon och vindruvor medan vi väntade på att engångsgrillen skulle uppnå rätt temperatur för att grilla korv på.

dalaro-3

Många var båtarna som åkte kors och tvärs nedanför vår klippa.

dalaro-5

Varför detta ställe kommit att bli en favoritplats är kanske inte alltför svårt att förstå?

dalaro-6

Pudeln Donna var med och slängde suktande blickar när jag åt varmkorv i bröd.

dalaro-7

Det var så soligt och härligt att solglasögon var en mer eller mindre obligatorisk accessoar.

dalaro-8

Det ser så härligt ut att ha en egen båt. Min familj hade en båt när min lillebror och jag var små. Den hade en liten koja och var en rätt mysig båt. Anledningen till varför de ändå sålde den var att jag och min bror vägrade åka i den och i princip var rädda för den och att vara på vattnet. Lite svårt att förstå i så här i efterhand i och med att min bror och jag spenderade större delen av min senaste jämtlandsvisit vid och på just vattnet.

dalaro-9

Erik och Hilda var gulliga tillsammans.

dalaro-10

Så löjligt vacker himmel den kvällen. Molnen gör det hela om möjligt ännu vackrare.

dalaro-11

Ahhh.

dalaro-12

En så oerhört fin kväll att spara i minnesbanken och ta fram och le åt i november.

 

Tennarmband

augusti_blogg-10

Presenterna på min bemärkelsedag var som sagt många och oerhört fina. I ett av paketen låg detta vackra armband, ett handgjort tennarmband.

augusti_blogg-11

När jag var barn minns jag att min mamma brukade göra egna tennarmband och jag minns att jag tyckte lädret luktade så gott, haha. Tyvärr var jag alldeles för liten när det begav sig för att kunna snappa upp några hantverksknep.

augusti_blogg-13

Men i brist på kunskapen att göra mina egna tennarmband sitter detta fint runt handleden. Dessutom finns det ju andra betydligt enklare armband man kan göra själv. Som makraméarmband eller vänskapsarmband till exempel. Om ni klickar på länkarna så kommer ni till mina beskrivningar av dem, eftersom jag inte kan förmedla läderdoft genom datorskärmen utnyttjar jag istället mediet för lite hantverkstips av de allra enklaste slag!

En dagsutflykt till Norrtälje

norrtalje-2

Förra helgen var det så himla fint väder och det kröp nästan i kroppen av längtan att vara utomhus och upptäcka något nytt. När min sambo kom med förslaget att besöka Norrtälje blev jag först oerhört tveksam och kontrollmänniskan i mig var tvungen att Googla destinationen innan jag till sist nickade med. Att ödsla en solig och ledig lördag på ett ställe som kunnat vara skit fanns liksom inte på min världskarta. Men Norrtälje var inte skit, snarare rena motsatsen faktiskt.

norrtalje-4

Vi promenerade längsmed vattnet och i parken där det var skördemarknad.

norrtalje-1

Mitt utflyktssällskap ♥

norrtalje-3

Undertecknad (aka fryslorten) hade klänning, strumpbyxor och kofta men fick faktiskt gå barärmad större delen av vistelsen för det var så himla varmt och härligt.

norrtalje-5

”Effe” – kanske det sötaste båtnamnet jag sett!

norrtalje-6

Kanalen som gick in i samhället gjorde det så pittoreskt och jag tyckte omgivningarna nästan påminde om de i Sveriges Venedig, Trosa.

norrtalje-7

När fötterna ömmade lite efter promeneradet på kullerstenar och magarna kurrade satte vi oss på en uteservering för lunch.

norrtalje-8

I vanliga fall beställer jag inte in rena middagsportioner till lunch men under vår vistelse gick vi all in minisemester och jag beställde in en härlig bricka med tapas.

norrtalje-9

Jag hade sådan utlandsfeeling att jag var tvungen att beställa in extra oliver.

norrtalje-10

Adde åt lamm och gjorde tummen upp. Vi tyckte båda väldigt mycket om både maten och stället och kan varmt rekommendera Ett Glas om ni har vägarna förbi Norrtälje.

norrtalje-11

Mysiga omgivningar lite varstans där vi promenerade.

norrtalje-12

Vi hade dessutom lyckats pricka in den dag då det var pridefestival i Norrtälje så regnbågsflaggor och glada människor fyllde gatorna och torgen.

norrtalje-13

Tänk att sitta på den lilla uteplatsen vid kanalen och mysa, eller att hoppa i den lilla båten för att meta eller ta ett dopp!

norrtalje-14

När vi möttes av skyltarna ”Jätteloppis” var vi såklart tvungna att ta oss en titt.

norrtalje-15

Lokalen var stor och full med prylar från golv till tak. Trots det digra utbudet gjorde vi dock inga fynd.

Sammanfattningsvis hade vi en oerhört mysig dagsutflykt där vi verkligen laddade batterierna, både de vanliga energibatterierna och kärleksbatterierna. Det är konstigt det där, hur man nästan kan bli nykär bara av ett litet miljöombyte. Det behöver inte ens vara en romantisk resa till Paris eller Vendig, det räcker med Norrtälje.

Tillökning i Mon Amie-familjen

augusti_blogg-6

Min lilla Mon Amie-familj har utökats under sommaren!

augusti_blogg-4

I ett av mina födelsedagspaket låg denna fina tallrik. Den går lika bra att ha som mattallrik som uppläggningsfat. Just nu agerar den fruktfat på bänken nedanför kökshyllan.

augusti_blogg-7

Ni kan ju tro att jag blev glad när jag öppnade paketet!

augusti_blogg-9

Två kaffemuggar har även fått komplettera den lilla samlingen. Jag har två temuggar sedan tidigare och nu kan alltså även kaffedrickare få sörpla fint hemma hos oss.

augusti_blogg-8

Min sambo köpte muggarna till mig en dag när jag var på dåligt humör för att muntra upp mig lite. Köpt lycka är ju inte sann lycka men där och då i stunden blev jag så himla glad och tacksam. Än mer tacksam är jag såklart över att ha någon som märker när jag behöver muntras upp, ibland med ett skämt eller urplockad diskmaskin, ibland med en mugg med blå blommor på.

Keramik från Gotland & Höga kusten

keramik-1

Jag har ju fyllt år i sommar, inget mindre än 25 år och då måste man självklart bjuda in till släktkalas. Jag har ju också den ynnesten att min sambo precis som jag kommer från en firarglad släkt så det blev inget mindre än två födelsedagsfiranden i år.

keramik-2

Jag fick oerhört fina presenter av båda släkterna och att presenter från två olika håll som dessa ljusstakar i keramik skulle passa så himla fint ihop var en riktig lyckoträff!

keramik-3

Den vänstra fick jag av mina föräldrars grannar, de har en stuga vid Höga Kusten där ljusstaken införskaffades. Den högra låg i ett paket från Andreas kusin och hennes familj.

keramik-5

Den gotländska har en riktigt häftig manschett och är gjord av Linda Kalström som driver Lindas Krukor i Stenkumla.

keramik-6

Den andra med gulligt öra görs av Stina Oskarsson, även kallad Keramik-Stina. Hennes alster säljs i Vännersta föredetta landhantel vid Nordingrå.

Trots att kvällarna ännu är relativt ljusa var det oerhört mysigt att ha tända ljus i dem häromkvällen. Jag tror dessa kommer utgöra ett riktigt tight radarpar och nyttjas än mer frekvent i höst och vinter, så fina som de är tillsammans. Dessutom känns det ju extra roligt att inreda med ett sådant gediget hantverk!

Vardag, nytt jobb och skärmtid

j1

Nu är jag tillbaka i vardagen igen efter sommarens semesterveckor och bestyr. Egentligen har jag varit tillbaka i lite mer än en vecka men efter att ha börjat på nytt jobb och dessutom dragits med den överjävligaste förkylningen i mannaminne har det varken funnits tid eller energi till att komma med något livstecken här inne.

j2

Det var i torsdags som jag började känna mig lite väl tagen av halsontet som gästat mig sedan jämtlandsvisiten. Väl hemma kunde jag konstatera en feber som stod i paritet med de riktiga värmeböljorna nere på kontinenten. Sedan dess har jag haft allsköns symtom och verkar i detta nu toppa det hela med en bihåleinflammation. Snacka om grande finale!

j3

Men jag har ju som sagt börjat jobba! Jag har börjat på en kommunikationsavdelning och kommer att vara där under två månaders tid. Min primära uppgift består av att göra instruktionsmanualer i text, bild och video över företagets nya intranät men också lite andra uppgifter som dyker upp med anknytning till det.

j4

Det känns oerhört roligt att få jobba med något som verkligen går i linje med min utbildning, om än bara för några månader. Jag känner redan att jag kommer bära med mig många värdefulla erfarenheter inför kommande jobb.

j5

Men eftersom jag i princip jobbar framför en skärm hela dagarna drar jag mig lite för att sitta vid datorn när jag kommer hem. Men jag saknar bloggen och jag saknar er som kikar in här, så jag ska försöka hitta någon balans på skärmtittandet. Vi hörs!

Jämtland


Jag spenderar en sista semestervecka här, i Jämtland.


Några kvällar har vi metat från brygga.


Andra kvällar från båt.


Bryggan har dock varit det mest givande alternativet av de två.


Stekt abborre med lite citron på en knäckemacka och ett glas mjölk blev ett fint kvällsmål.


En dag gick vi upp till dungen där min hund är begraven. Han fick somna in i påskas på grund av smärtande höfter och han är oerhört saknad i vår familj.


Familjen har dock två hundar kvar, Jämthunden Lord är en av dem.


Hamiltonstövaren Pöjk den andra.


Jag har även rensat ut flickrummet helt och fullt under denna visit. I gömmorna hittade jag denna söta bild på min lillebror och mig, anno 1996 skulle jag tro.


Samma lillebror men en lite längre och skäggigare upplaga spenderade jag en kväll med i Östersund. Vi åt god middag på den nyöppnade italienska restaurangen Vezzo och såg filmen Ted 2 på bio.

Helgen utgörs av släktkalas innan vi vänder tillbaka till huvudstaden och jobb i början av nästa vecka. Då hoppas jag att semesterdåsigheten lägger sig och jag kan återgå till mitt lite mer kontinuerliga bloggande :)

Hantverk & jakt i Hamra

När vi gjorde den fantastiska utflykten tidigare i somras till Holmhällar och till värdshuset Guldkaggen i Bursvik gjorde vi även ett litet stopp på vägen i Hamra. Hälften av resesällskapet blev nämligen till sig när en skylt med texten ”Jaktbutik” kunde skymtas vid vägkanten och vi svängde in.

hamra1

Utöver diverse jakttillbehör och vapen rymde butiken också en hel del hantverk, både stickat, virkat, målat och såklart hantverk av ull och lammskinn. Dessa lammtofflor var så himla fina och gosiga. De hade suttit perfekt på mina isklampar till fötter!

hamra2

Dessutom hade de många fina lammskinn. Vi har några lammskinn hemma och jag tycker att det är så fint. I det här inlägget skymtar en av fällarna i vår soffa, himla mysigt att kura ihop sig i det hörnet vill jag lova.

hamra3

Mycket stickat fanns också i butiken. Jag skulle så gärna vilja lära mig att sticka, men har aldrig riktigt försökt mig på något mer avancerat än en halsduk. Det kanske får ett bli projekt till hösten och vintern, raggsockor är ju bland det bästa som finns!

Hur som helst en väldigt mysig butik och jag kan rekommendera ett besök om ni har vägarna förbi, både för er jaktintresserade och för er som gillar hantverk och inredning.