Lägga nät & röka flundror

gotland8

En varm sommarkväll åkte vi ut med båten och lade nät. Nästkommande morgon var vi uppe med tuppen för att vittja dem. Fångsten utgjordes av fem abborrar, åtta sutare och femtio  flundror. Ingen i sällskapet hade tidigare ätit sutare, men det kom att visa sig att de gjorde sig ypperligt i ugn som lunch. Flundrorna röktes under dagen i fiskröken som Adde byggde förra sommaren. Tillsammans med färskpotatis och gräddfil är de en riktig smaksensation!

Gotlandsglimtar

gotland9Några glimtar från en av semesterdagarna på Gotland jag konserverar i mitt inre och plockar fram i ett grått november när hjärteroten behöver lite extra värme. Med anledning av tidigare nämnda fest ärade min lillebror och mina vänner ön med ett besök. Kvällen innan festen hade vi en mysig kväll tillsammans där vi lyxigt nog fick smaska på hembakad pizza i stenugn. Det unisona betyget var att pizzorna var de godaste vi ätit med en helt fantastiskt knaprig botten. Till pizzorna drack vi ett vin signerat Ernst Kirchsteiger som även det fick högsta betyg, i alla fall av undertecknad. Att den två meter långa barfotamannen är en av mina absoluta favoriter och jag därför skulle vara partisk var ett påstående jag skakade av mig illa kvickt.

Sommarens fest

gotland5

Förra helgen hade min sambo och hans bästa vän en gemensam trettioårsfest på Gotland. Festen ägde rum i parken bakom bygdegården i deras hemby och temat för kvällen var sextiotal. Festen inleddes med en femkamp där gästerna delades in i olika lag för att utföra diverse grenar, bland annat stafett och prickskytte med luftgevär. Utöver femkampen fick lagen också gå en tipsrunda samt fota sig tillsammans med jubilarernas ögonstenar till bilar, ett väldigt roligt sätt att se till att alla festens gäster kommer med på bild. Konceptet med bilporträtten kopierades rakt av från ett bröllop vi var på förra sommaren där det inslaget var oerhört uppskattat, och så blev det även denna gång.

gotland6

De lag som vann en av grenarna i femkampen (femkampen var uppbyggd som en duell mellan lagen) fick äran att kasta gräddtårtor på födelsedagsbarnen. Även detta var ett väldigt uppskattat moment där de som kastade fick ge igen för gammal ost och vi som såg på fick oss många glada skratt.

gotland7

Klädkoden för kvällen följde såklart kvällens tema och det var riktigt kul att se att en överhängande majoritet verkligen hade gett sig hän till temat. Jag själv satsade på en kombinerad Twiggy/Jackie Kennedy-variant till min outfit medan Adde gick all in med någon av slags tolkning av John Lennon/Ozzy Osbourne. Till middagen serverades helgrillat lamm och gris och på kvällen spelade ett liveband tidsenliga rocklåtar som alla dansade loss till ända tills kvällen blev till morgon. Summa summarum – en riktigt grym sommarfest som det kommer talas om under lång tid framöver.

 

 

Högklint, Leva & Kränku

gotland4

I tisdags gjorde vi några obligatoriska pitstop på ön. Bland annat stannade vi till en liten stund vid ett blåsigt Högklint och njöt av utsikten. Efter det styrdes kosan mot lunch på urmysiga Leva Kungslador innan teförrådet fylldes på inne hos Kränkus butik inne i Visby.

 

Rute, Furillen & Kuten

Semesterns första veckor har spenderats på Gotland och dagarna har förutom sol och bad mest kretsat kring en härlig fest som ägde rum i lördags och förberedelserna inför den. Så här på upphällningen av gotlandsvisiten ägnade vi dagen åt lite sedvanligt turistande, som sig ju bör.

gotland1

Vi stannade bland annat för en förmiddagsfika på det hypade stenugnsbageriet i Rute. Bageriet låg idylliskt till och getingarna var inte de enda som njöt av de söta kanelbullarna.

gotland2

Med en förhöjd blodsockernivå åkte vi vidare till Furillen, ett gammalt kalkbrott och tidigare militärt område. Miljön var karg och hård och en häftig kontrast till de i övrigt grönskande vidderna som ön annars är fylld till bredden med.

gotland3

Från Furillen var det inte långt att åka över till Fårö för en senare lunch på Kutens. Vi åt galetter; en med lax och löjrom, en annan med bacon och champinjoner. Båda gjorde sig bra i magen innan vi begav oss tillbaka hemåt efter en härligt turistig dag på favoritön.

TwoDots

banner

Glöm allt vad Candy Crush, Quizkampen och Wordfeud heter! Det nya (om det är så nytt egentligen vet jag inte, det kan vara jag som är sen på bollen) mobilspel som gjort mig halvt spelberoende heter Two Dots. Spelet går helt enkelt ut på att koppla samman punkter för att uppnå olika mål. Jag är löjligt förtjust i designen på spelet och älskar färgvalen och de söta figurerna som figurerar i det.

thumbnail_o

Än så länge ser det ut som om TwoDots endast finns i AppStore tyvärr. Men är du iPhone/iPad ägare och har tid att dras med ett smärre spelberoende rekommenderar jag det varmt!

Bildkälla.

Att läsa

IMG_930668

Som student är det sällan tiden eller samvetet räcker till för att läsa andra böcker än kurslitteratur. I sommar, när plugget ligger på hyllan, har jag därför lovat mig själv att läsa ett par stycken. Startskottet gick när jag för några veckor sedan plöjde den första av tre böcker i Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar på två dagar. Sedan dess har det i ärlighetens namn stått lite still med bokslukandet och jag har fortfarande lite kvar att läsa i den andra boken. Förhoppningen är dock att komma till ro under helgen för att läsa och när semestern sedan tar vid är jag redo att helt uppslukas i perioder.

Igår hittade jag tre pocketböcker i mataffären. Två av dem, Monster & Wallflower, har jag velat läsa sedan länge. Monster sedan jag såg en intervju med Micael Dahlén när han precis gav ut boken. Det är ju onekligen en väldigt hemsk och speciell bok, han söker ju själv upp fem av världens mest kända mördare och försöker sätta ord på vad som fått dem att ta en annan människas liv. Enligt texten på baksidan av boken vill han också ta reda på varför människor är så intresserade av historier som innefattar ond bråd död, vad det är som gör att det upplevs som spännande. Wallflower kan kanske ses som en bjärt kontrast. En fin highschool-historia och jag har sett filmen som baserats på boken och tyckte väldigt mycket om den och har hört att boken ska vara ännu bättre (såklart, så är det väl alltid?). Eftersom erbjudandet på mataffären gällde tre pocketböcker fick Fredrik Backmans bok också följa med i varukorgen. Jag har inte läst föregångaren En man som heter Ove ännu men den väntar hemma på bokhyllan redo att läsas och eftersom den höjts till skyarna tänkte jag att det kunde vara bra att ha uppföljaren redo om jag skulle komma bli frälst.

Filt av mormorsrutor

IMG_915359

Sedan kanske fem år tillbaka har jag velat ha en filt av mormorsrutor. Jag tycker att de är så fina med sina många färger, i mina ögon bidrar den till en väldigt hemtrevlig känsla. Då jag inte själv kan virka och troligtvis inte skulle ha tålamodet att göra en filt större än en grytlapp har jag spejat på loppisar, Tradera och Blocket. Priserna på de jag sett har dock varit ganska höga, med all rätt egentligen med tanke på det arbete som ligger bakom. Hos Stadsmissionen hittade jag dock denna väldigt billigt, kanske bidrog det vackra vädret till att efterfrågan för värmande filtar inte var särskilt hög. Oavsett anledning är jag väldigt nöjd och välkomnar ännu ett loppat fynd till hemmet.

Ett halsband

Processed with VSCOcam with f2 preset

Maxandet av sommarnjutet fortgick även i går kväll, då med ett besök på Erikshjälpen. Sambon gjorde flera fynd i form av LP-skivor och ett labyrintspel. Själv hittade jag detta fina halsband på vägen ut ur butiken och föll pladask. Jag använder sällan smycken men de få jag använder är väl utvalda och alla rätt avskalade i sin utformning. Detta föll mig således i smaken och kommer att bäras flitigt. En ynka guldpeng fick jag ge för att smycket skulle bli mitt, det var nästan så jag skämdes när jag gick fram till kassan med något så fjuttigt, men fint.

Att maxa sommarnjutet

Namnlös

Med drygt två veckor kvar till semester gäller det att nyttja kvällar och helger till fullo nu när vädret som erbjuds är av ytterst somrig karaktär. I söndags tog vi verkligen vara på det vackra vädret och åkte ut till Dalarö där vi solade, badade och spelade minigolf. För min del, som är en badkruka av rang, var det sommarens allra första dopp och i ärlighetens namn var själva doppet i sig en ren plåga men känslan efteråt betydligt härligare. Efter några timmar på stranden spelade vi som sagt minigolf, även det var en smärre plåga för en person med dåligt tålamod och vinnarskalle, sällskapet och omgivningarna vägde dock upp och vi hade en riktigt härlig avslutning på helgen.

Efter jobbet igår begav vi oss ut på en liten tur med motorcykeln till Nynäshamn. Vi strosade lite vid vattnet och åt räkor på en uteservering. Vi avslutade med att besöka våra vänner som precis flyttat dit för att sedan susa hemåt längsmed solnedgången. Det känns skönt att kunna utnyttja kvällarna till att göra somriga saker trots att några arbetsdagar fortfarande finns kvar att avverka. Vem vet om samma underbara väderlek behagar gälla i augusti? Då är det ju lika bra att maximera sommarnjutet de timmar som finns till förfogande utanför kontoret!