Kaktusar i ljuslyktor

kaktusar

Jag har länge varit sugen på att köpa hem några mindre kaktusar, de känns som en lagom växt för mina icke gröna fingrar att klara av och dessutom tycker jag att de är så himla fina. När fönsterbytet blev klart nu i veckan och vi så sakteliga kunde börja städa av och möblera tillbaka vårt bohag blev suget att piffa till det lite extra enormt och resulterade i en tripp till blomsterhandeln. De hade flera olika små gröna växter och jag plockade på mig några godbitar och arrangerade dem på detta sätt – planterade i små ljuslyktor. Just dessa lyktor är ju rätt tydliga Kivi-kopior och kommer från Lagerhaus. Jag har en uppsjö av dem och brukar använda dom för diverse ändamål som just ljuslyktor, små vaser för nejlikor eller som i detta fall som blomkrukor. Glaskupan adderade jag till arrangemanget för att få lite höjd på det hela, den kommer från en gammal klocka jag fyndade på loppis för något år sedan. Stenarna kommer från Gotland, den ljusgrå färgen bröt av så fint mot de olika gröna nyanserna och de mörka brickorna.

Ängvas modell mindre

liten_vas_1

Myrorna i Ropsten hittade jag häromdagen denna söta ask. Oerhört fin i all sin enkelhet men när jag köpte den hade jag faktiskt ett annat ändamål i åtanke för den lilla pjäsen.

liten_vas_2

Tillsammans med ett dricksglas fick locket bilda en mindre variant av ängvasen jag gjorde till Monthly Makers denna månad. Om möjligt ännu enklare att skapa än föregångaren och väldigt fin på ett lite nättare sätt. Jag är dessutom barnsligt förtjust i lockets mönster, både när det agerar lock till en söt ask och när diverse kvistar sticks ner i det.

 

Fyra fina fynd för fikat

loppisfynd

I går besökte jag loppisen Andra varvet och kom hem med, förutom grunden till mitt monthly makers-bidrag, fyra fina fynd för framtida fikastunder. Brickan ni ser på bilden var ett av dessa, en bricka i perfekt storlek för en person. De andra fynden utgjordes av tre små fat med blå blomrankor som dekoration. Jag har länge velat ha just blå och vita nätta fat men är inte särskilt förtjust i de klassiskt kinesiska motiven som det kryllar av på loppisar. Den blå färgen på dessa matchar den lilla mjölkkannan från Rörstrands Blå Eld perfekt, och likaså tekopparna från Mon Amie som jag fick i julklapp. Storleksmässigt passar de ypperligt för de chokladiga nötbollarna jag nu bakat en andra sats av, efter att den omgång jag rullade till receptinlägget tog slut illa kvickt – så goda!

Monthly makers: Återbruk

Denna månad bestämde jag mig att hoppa på Monthly makers skaparutmaning med temat återbruk.

monthlymakers1

Jag klurade länge på vilket projekt jag skulle ta mig an och kom till sist fram till att jag ville göra en lite speciell vas, inspirerad av vasen Äng från Klong. Den kvadratiska vasen hade min sambo redan innan vi flyttade ihop så den har i alla fall några år på nacken. Brickan eller diskstället (har lite svårt att utröna vad det egentligen är för något) köpte jag på loppis för 15 kronor. Den guldiga sprayfärgen köpte jag på Panduro för 89 kronor men jag fick massor över och då jag minsann fått blodad tand för att spraymåla saker kommer den säkerligen att gå åt inom kort.

Jag började med att måtta ut storleken på rutnätet som behövdes för att täcka vasen. Sedan knipsade jag bara av plasten med hjälp av en tång jag grävt fram ur min sambos verktygslåda. Jag valde sedan att slipa till kanterna något med sandpapper för att göra dem lite finare och inte så vassa. Jag diskade och torkade av gallret innan jag spraymålade det ute på balkongen, färgen luktade ganska starkt så jag skulle verkligen rekommendera att förpassa spraymålandet till utomhus.

monthlymakers2

När färgen torkat lade jag helt sonika nätet ovanpå glasvasen och vips så var mitt lilla projekt färdigt! Så när som på att några blommor fick adderas för att kunna visa vasen i sin fulla prakt.

monthlymakers3

Jag blev verkligen hur nöjd som helst med mitt återbruk och uppmanar alla som känner sig nyfikna att testa! Det var så oerhört enkelt att göra och samtidigt väldigt billigt att det inte skulle skada om något missöde mot förmodan skulle ske. Jag funderade länge på vad jag skulle använda som galler för blommorna och hade tankar kring bland annat kycklingnät, durkslag och sil till golvbrunnar. Bara fantasin sätter gränser!

Denna månad är det Annica med bloggen Inspirami som agerar värd för Monthly makers. I morgon, den 25 februari, kommer hon att lägga upp ett inlägg där alla som deltar i utmaningen kan länka till sina projekt, kika in hos henne då för att inspireras av andra återbruk.

Tolv Stockholm

Eftersom sambon fyllt år tidigare i veckan var vi ett par vänner som i går eftermiddags samlades på O’learys i Tolv Stockholm under Tele2 Arena för att umgås.

olearys1

Umgänget inleddes med sammandrabbningar på bowlingbanan. Bowling är verkligen inte min starkaste sida och jag var överlägset sämst men hade oerhört roligt ändå, mellan mina små utbrott när klotet för hundrade gången rullade rakt ner i rännan.

olearys2

Vi fortsatte att roa oss med diverse aktiviteter. Lufthockeybordet var solklart det mest populära.

olearys3

Efteråt kurrade magarna rejält och jag valde min stående rätt hos sportbaren – en pulled pork-bugare och jag blev inte besviken.

olearys4

Kvällen fortlöpte med bland annat snöskoteråkning och flipperspel inpå småtimmarna. Summa summarum en väldigt lyckad kväll!

Egna kubiska bokhyllor

bokhyllorna

För tillfället håller fönstren i vår lägenhet på att bytas ut. Huset är från sextiotalet och fönstren har hängt med sedan dess. Jag har längtat efter att få de utbytta då värmen mer eller mindre strömmat rakt ut till kråkorna och lämnat mig huttrande inomhus under de kallare månaderna. Med fönsterbyte följer en massa damm och sågspån som sprids i lägenheten, täckplast över möbler och ett allmänt kaos. I bokhyllorna råder dock fortfarande ordning (eventuellt kan böckerna ha prytts med någon millimeter damm sedan bilden togs). Bokhyllorna snickrade min sambo ihop i höstas och jag tyckte de blev väldigt bra. Våra nattduksbord går i samma stil, de kan ni skymta på bilder i det här inlägget och detta. Tidigare var väggen helt kal så det passade fint med böcker där, tycker de ger ett lite mer ombonat intryck. Jag längtar efter att få läsa dem, just nu är det mest den andra halvan av hushållet som ägnar sig åt att läsa skönlitteratur, jag är fortfarande insnöad på kurslitteratur, i alla fall under några månader till – sedan ska jag bannemej djupdyka bland självbiografier, kriminalromaner och sc ifi-historier!

 

Fettisdagen

semlor

Det är fettisdag och jag har självklart inmundigat ett exemplar av bakverket med den fantastiska kombinationen av mandelmassa, grädde och vetebulle. Dock inte de på bilden, de gjorde jag för någon helg sedan av minibullarna jag rullade av degen som blev kvar när vi bakade semmelwraps. Egentligen hade jag tänkt stå över dagens semla då jag redan klämt tre (nu fyra) i år men när blodsockret dippade på eftermiddagen mitt under tentaplugget fanns det inget mer passande som motivation än en bakelse från campusets café, mums!

 

Fine fästmannens födelsedag

adde_paket

I dag fyller ingen mindre än min fina sambo år! Av mig har han fått paketen ovan innehållande biljetter till Grotesco på Scalateatern i maj och Jo Nesbøs Sonen.

117

Till middag lagade jag en av hans favoriter – Frutti di mare med blåmusslor, kräftstjärtar, räkor och färsk pasta. Vilket ypperligt sätt att inleda veckan på! Nästan synd att han inte fyller år oftare än en gång per år…

De där bananpannkakorna…

bananpannkakor

Jag har vid ett flertal tillfällen de senaste veckorna ätit bananpannkakor till frukost och så även denna morgon. Jag har sökt efter olika recept på nätet och testat olika vid varje tillfälle. De har alltid smakat hur gott som helst och jag har liksom velat tipsa om min nyfunna frukostfavorit här på bloggen. Kruxet har dock varit att smaken till trots så har pannkakorna i sig sett katastrofala ut. Om de inte varit nästintill förkolnade så har de inte hållit samman i pannan och resulterat i någon slags scrambled banana eggs. I dag fick de det bästa utseendet hittills, när jag adderade lite havregryn och dinkelmjöl i smeten som i övrigt bestod av banan, ägg och chiafrön. Jag funderar på att köpa ett plättlägg då jag tänker mig att smeten har större chans att hålla samman om mindre plättar än stora pannkakor. Hur gör ni era bananpannkakor? Sitter ni inne på några tips? De jag lyckas laga är ju goda men som bekant sker ju halva smakupplevelsen med ögonen och där fallerar jag minst sagt kapitalt.

 

Moderskeppet – Fotografera kärlekspar ♥

moderskeppet

Det är alla hjärtans dag och Moderskeppet har dagen till ära låst upp sin kurs Fotografera kärlekspar, det är alltså helt gratis att ta del av kursen nu under helgen! Jag ska definitivt ta mig tiden att titta igenom den. Jag har sett flera av Moderskeppets kurser tidigare, bland annat en om familjefotografering som jag tyckte var väldigt matnyttig med handfasta konkreta tips, denna verkar vara av samma stuk och med samma fotograf. Just nu läser jag dessutom vid sidan av mina ordinarie studier en distanskurs i bildbehandling vid högskolan i Jönköping som just Moderskeppet förser med inspelat kursmaterial. Jag funderar på att överväga ett guldmedlemskap framöver, de har ett helt fantastiskt skafferi med kurser i bland annat foto, bildbehandling, inDesign och WordPress som jag verkligen skulle vilja djupdyka i!