Frutti di mare

dimareIgår lagade vi frutti di mare till middag, vi följde det här receptet från Zeta men uteslöt peperoncino och använde blåmusslor istället för hjärtmusslor. Dessutom syndade jag lite och rev på lite Grana Padano på toppen, trots att det är ett stort ”no no” när man äter skaldjur. Min förkärlek till ost låter inte vika ner sig ens av expertrekommendationer, och mina smaklökar blir väldigt glada av den smakrika osten.

Till middagen hade min sambos syster med sig ett gott vitt vin. Jag föredrar oftast rött vin men har på senaste tid upptäckt riesling vilket jag tycker är riktigt gott. Von Winning hette vinet vi drack till maten igår och blev en ny favorit.

Påsken & jämtarnas dyrkande av den

påskris

Påsken kommer vi i år att fira i Jämtland, därför kändes det inte som om jag syndade alltför grovt när jag redan igår pyntade i köket med ett stycke ris. Jag ryckte med mig första bästa kvistar på vägen hem häromdagen så jag följer inte traditionen och pyntar med björkris. Fjädrarna och den lilla grönskan räcker gott och väl i mina ögon. Jag tycker mycket om påsken som högtid. Den omges inte av samma press och stress som julen men bjuder ändå på stora mängder umgänge med nära och kära och dessutom sötsaker och mat i överflöd, vilket i alla fall i mina ögon utgör russinen i den kaka som våra högtider utgör. Dessutom känns påsken lite som en högtid som gör sig allra bäst lite längre upp i landet. Det kanske är en fråga om perception men påsken känns lite mer helig i mina jämtländska kretsar än i de övriga. Jag tror det kan ha att göra med de traditionsenliga pimpeltävlingarna, skoterturerna, grillningarna och danserna. Vårvintersolen (som självklart alltid skiner under påsken) tror jag också spelar in på jämtarnas dyrkan av högtiden, det är ju utan tvekan nåt speciellt när de första solstrålarna tittar fram och vårkänslorna med den.

Kamprads kuddar

kuddar

Igår spenderades några timmar på Kamprads berömda varuhus. Jag var där mest på uppdrag av familjen hemma i Jämtland och i form av sällskap till två vänner som skulle införskaffa en lång rad förnödenheter till deras nya boning. Jag kom dock att fastna grävandes i textilkorgarna på fyndavdelningen. Jag blev en kudde och tre kuddfodral rikare och knappt några kronor fattigare, det kallar jag fynd på riktigt! Vardagsrumsmöblerna har således fått sällskap av ytterligare fyra kuddar. Extra förtjust är jag i den gröna prunkande pjäsen som inte är helt olikt denna dyrgrip, i alla fall inte om man kisar en aning och kryddar med en gnutta fantasi.

Loppad lampa

b

För någon helg sedan var vi på en stor loppmarknad på Kistamässan, jag tror till och med att de kallade den för ”Megaloppis”. ”Mega” var sannerligen den rätta epitetet för tillställningen. Vi var på plats precis på klockslaget som dörrarna öppnade och köerna ringlade långt ut från byggnaden. Det var kopiöst många utställare och många fynd hade kunnat bli gjorda om sambon och jag bara hade haft ett uns vassare armbågar och några skopor extra tålamod med stora folkmassor.Ett fynd gjorde jag i alla fall i form av denna bordslampa. Den är av samma sort som den i köket och därför kunde jag inte låta bli att låta den följa med hem!

Billigt brickbord & behändiga blommor

IMG_7218296

Igår köpte jag med mig en kruka med pärlhyacinter från mataffären. Då mina fingrar knappt ens skiftar svagt i grönt är just hyacinter och mer temporära blomsterarrangemang alltid välkomna i hemmet. Då behöver jag inte ha alltför dåligt samvete när de vissnar efter en vecka eller två. Brickbordet på bilden införskaffades i förra helgen för en spottstyver på Rusta. Jag gillar det väldigt mycket och tycker om hur mysfaktorn ökade några grader i vardagsrummet. Det har under en tid känts alltför avskalat men med ett extra bord och lite gröna inslag är vi på god väg mot ett mer ombonat rum.

Snödroppar

IMG_7204292

Efter att ha låtit kameran vila en alltför lång tid dammade jag idag av den och gav mig ut på en promenad i solen. Målet var att knäppa några bilder på de många blåsippor jag såg under förra helgens promenad men de tyckte nog det var aningens för kyligt och hade knoppat ihop sig. Men några snödroppar behagade i alla fall visa upp sig.

Den lilla fotosessionen var för övrigt ett välkommet inslag denna helg. Sen en tid tillbaka har mina tankar, nästan obehagligt intensivt, kretsat kring marknadsföring i allmänhet och Co-Creation i synnerhet. På onsdag ska nämligen en hemtenta, där de enda restriktionerna är just ”Co-Creation, max 2000 ord”, lämnas in.  Det är sällan tentorna är uppbyggda på ett så fritt sätt men jag tycker om den kreativa friheten samtidigt som det är väldigt ovant och jag börjar misstänka träningsvärk i hjärnkontoret.

Daniels Jojk

Detta är det finaste jag sett på länge. Jag har redan sett klippet kanske tio gånger och hulkar, snyftar och skrikgråter om vartannat. Det är fint på så himla många plan. Tryck på bara på play och bli berörda.

Stiligt utan skärm

IMG_7164284Denna lampfot loppade jag ju för någon månad sedan. Nu har den tagit plats på fönsterbrädet i sovrummet och ger ett mysigt sken. Jag hade lite problem att hitta en lampa med rätt styrka, jag köpte först en som motsvarade 35 watt men den sken alldeles för starkt. Efter idogt letande hittade jag till sist en som motsvarar 15 watt så nu lyser den upp sitt lilla hörn var och varannan kväll. Jag tycker det är riktigt fint att låta den stå där utan skärm. Helst hade jag velat hitta en lite större glödlampa, likt den vi har i Kartellampan men jag har inte lyckats hitta någon variant med smal fot som passar lampfoten. Tipsa gärna om ni vet var jag kan hitta något åt det hållet.

Bäddat rent och nytt

IMG_7176287

I födelsedagspresent av släkt och familj fick sambon bland annat några uppsättningar med sängkläder. I kväll bäddade vi med ett av dem. Jag tycker broderiet längst upp är en väldigt fin detalj, men bäst av allt är känslan i tyget – så oerhört mjukt och lent, vi kommer garanterat att sova som ett kungapar i natt. Strök dem gjorde jag också, det kan ha varit den första gången i mitt liv som jag strök påslakan men det kändes som att det skulle vara ett smärre helgerån att lämna så fina lakan skrynkliga och dana i sängen!

Trettio i dagarna tre

IMG_7120279

Min sambos trettioårsdag firades i dagarna tre under den gångna helgen. Sväronen kom över och utöver det kopiösa frosseriet hann vi dessutom med besök på både Bukowskis Market och Stockholms Auktionsverk. Hos Bukowskis provsatt och suktade vi lite efter den här och den här. Vi har en liten ambition om att byta ut köksbordet och stolarna och tror att en pinnsoffa tillsammans med några matchande stolar och ett runt bord skulle passa alldeles utmärkt…

Vi ärade också Barkarby Outlet med en kortare visit. Därifrån kom vi med en kasse fylld med gottigheter från Delicato-butiken. Med andra ord kan jag inte direkt påstå att bakandet inför söndagens kalas var särskilt ansträngande, haha!