Bloggen flyttar till stinastillvaro.se

stinastillvaro2

Under fem års tid har jag och bloggen huserat här på Tillvaron.se. Tillsammans har mina vänner och jag haft vår egna vrå på nätet och jag har haft det fantastiskt roligt tillsammans med dem. Vi har varit flera stycken här genom åren men vi tre som nu är kvar har gemensamt kommit fram till att fortsätta på varsitt håll. Från och med nu hittar ni mig på stinastillvaro.se.

Jag vill ge ett stort tack till mina fina bloggkollegor här på Tillvaron för åren som varit ♥

Ni som följer mig på Bloglovin kommer automatiskt flyttas över till min nya blogg, ni andra får gärna lägga den nya adressen på minnet.

Välkommen in till stinastillvaro.sejag inviger den nya bloggen med att avslöja en kärleksfull hemlighet!

PS. Emma hittar ni numer på emotionell.se & Johanna på lundjohanna.se.

Länkfest och återblick

I dag bjöd Better Bloggers in till en fantastisk länkfest där medlemmarna uppmanades länka till sitt bästa inlägg under det gångna året. Nu finns där en diger samling inlägg att frottera sig i och om du skrivit något inlägg under du är extra nöjd med tycker jag absolut att du ska passa på att länka till det!

Som ett avslut på 2015 tänkte jag passa på att länka till tolv inlägg som fått ta plats här på bloggen, ett inlägg för varje månad. Med det ser jag tillbaka på ett år då jag steppat upp mitt bloggande och gett inläggen större omsorg, vilket gjort att bloggen blivit mer uppskattad och dessutom bidragit till att jag tycker det är roligare än någonsin att blogga, trots att det är något jag gjort i över åtta år nu. Jag hoppas att ni vill fortsätta följa mig under ett spännande och händelserikt 2016. Gott nytt år!

Januari

124

Bebisfoto

Februari

klongvas

Monthly Makers: Återbruk

Mars

bovete

Mitt bästa recept på bovetegröt

April

bodyscrub1

Gör din egen kroppsskrubb

Maj

violdrömmar10

Violdrömmar

Juni

holmhallar_blogg14

Utflykt till Holmhällar

Juli

outfit_wedding4

Hur jag såg ut på bröllopet i helgen

Augusti

september-1

Ekologisk hudvård från Jämtland

September

monthly_makers-8

Monthly Makers: Små krukor i betong

Oktober

mon amie (5 av 5)

Loppisfyndat: Koppar & fat från Mon Amie

November

Video – Välkommen hem till oss!

December

kraenku_tekalender6

Kränkus tekalender – Teerna fram till Lucia

Så redigerar jag mina bilder

fore_efter

(Före respektive efter bildbehandling.)

Bloggarna Sara, Emmi & Jessica har tillsammans i en serie inlägg visat upp hur de redigerar olika typer av bilder. Jag tyckte det var oerhört inspirerande att få ta del av då det finns så många olika sätt att se på en bild och på hur man kan gå till väga för att göra den bättre. Därför har jag knåpat ihop ett inlägg där jag beskriver hur jag bildbehandlat bilden ovan. Proceduren ser såklart olika ut beroende på vilken typ av bild det är, men i grund och botten har jag ändå samma tillvägagångssätt.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur jag redigerar mina bilder för Instagram, det hittar du här.

raw1

(Bilden direkt ur kameran.)

Jag fotar sedan några år tillbaka alla mina bilder i raw-format, det kräver lite extra handpåläggning då alla bilder kräver bildbehandling men är så värt det, speciellt eftersom det är så oerhört mycket enklare att rädda en halvtaskig bild. Denna bild är fotad med min fem år gamla systemkamera, en Canon EOS 500D med ett 50 mm objektiv som jag i princip alltid använder. När jag fotar hemma under kontrollerade former gillar jag att använda det manuella läget och eftersom jag kunde hålla kameran relativt stilla är den tagen med slutartiden 1/40 s. Annars har jag som riktlinje att hålla mig kring 1/60 för att undvika rörelseoskärpa. De allra flesta matfoton jag tar är tagna med en stor bländaröppning, mellan 1.8 & 2.2. Denna bild är tagen med bländare 1.8.

redigera1

Jag har sedan några månader tillbaka börjat redigera mina bilder i Lightroom istället för Camera Raw. Främst för att jag ville testa något nytt men sedan har jag hållit fast vid det då jag tycker att menyn känns mer överskådlig och lägena mer exakta. Men det är verkligen en smaksak, i princip upplever jag programmen väldigt lika.

Det första jag gör med alla mina bilder är att räta upp och beskära dem. Det gör mycket för känslan i bilden och sätter tonen för resten av bildbehandlingen. Jag går oftast på känsla men får stor hjälp av rutnätet som delar in bilden i tredjedelar.

redigera2

Jag använde ingen reflexskärm när jag tog bilden (Jag har inte kommit på något smidigt sätt att använda den på egen hand mer än att klämma fast den med tårna när jag har ena foten uppe på bordet och balanserar, ett konststycke jag inte alltför ofta vill dra till med.) och fick därför några tråkiga och framträdande skuggor i bilden. Jag börjar därför med att lätta upp dem för att kunna fokusera på annat.

redigera3

Jag tycker att det är lättare att ljusa upp en bild något än att mörka ner den och underexponerar ofta bilderna något. Det får jag därför rätta till och puttar därför lite till höger på reglaget för exponering.

redigera4

Jag är dock inte så förtjust i bilder där de vita partierna sticker iväg. Därför drar jag ner högdagrarna och de vitaste partierna något. Genom en kurs på Moderskeppet (tips!) fick jag lära mig att läsa av histogram lite bättre, tidigare hade jag knappt ens tittat på dem. Sedan dess har jag fäst stor vikt vid att se efter att de inte sticker iväg alltför långt till höger, vilket i princip betyder att det finns alltför stora och ljusa vita partier i bilden.

redigera5

För att som Sara säger, ge bilden lite ”umpf”, ökar jag även kontrasten något. När jag fotar mörka matbilder ger jag oftast bilden kontrast genom att öka reglaget för klarhet (alltså kontrasten mellan det svarta och vita) men i ljusa, färgglada bilder som denna vill jag ha kontrast i hela spektrat.

redigera6

Mitt objektiv är inte riktigt lika pricksäkert när det kommer till fokus längre och jag får allt oftare måla på extra skärpa i bilderna. Som tur är går det enkelt med penselverktyget i Lightroom. Här lägger jag extra skärpa på grytan, där ju fokuset redan ligger men inte riktigt så skarpt som jag önskar.

redigera7

Lite krydda till den färgglada bilden tillsätter jag genom lite extra lyster för att lyfta färgerna ytterligare.

redigera8

Jag öppnar därefter bilden i Photoshop och börjar med att lägga ett lager skärpa på bilden. Jag upplever att skärpan tappas lite när den laddas upp nätet och det är ett sätt att försöka motverka det.

redigera9

Till sist ändrar jag storleken på bilden till standarden på min blogg, 750 pixlar bred.

redigera10

Därefter väljer jag alternativet ”Spara för webb” när jag spara bilden. Jag upplever det som att bilden bibehåller en bättre kvalitet då än om jag bara väljer ”Spara”.

raw2

(Färdig bild!)

Jag tycker själv att det är väldigt lärorikt att få ta del av hur andra redigerar bilder. Ett tips är därför att spana in de tre bloggarnas inlägg på ämnet. Där kan du dessutom länka till ett eget inlägg där du beskriver hur du går till väga med dina bilder. Jag tror det kan resultera i en diger skara inspirerande inlägg.

Om du har några tips på hur jag hade kunnat göra bilden ännu bättre eller kanske gjort det hela ännu smidigare är jag idel öra. Det finns så oerhört mycket att lära sig när det kommer till bildbehandling och det är enkelt att fastna i sina invanda mönster. Tips och inspiration är därför varmt välkommet!

Julklappsinslagning med tapet och pappersrosett

paket_rosett1

Årets sista julklappsinslagning går i en lite annan stil än de tidigare. Vi har några rullar tapet kvar från när vi tapetserade gästrummet och i brist på annat mönstrat papper fick den användas till den allra sista klappen. Då tapeten har ett grafiskt mönster tyckte jag att den skulle passa till att göra en pappersrosett som jag sett på så många ställen runt om på nätet i år.

paket_rosett2

paket_rosett4

Jag skissade upp min rosett på fri hand men Kreativa Karin har tydliga instruktioner på hur du kan gå till väga.

paket_rosett3

Inslagningen sticker ut lite jämfört med de naturnära varianterna jag tidigare knåpat ihop. Trots det går även denna i linje med återbrukartänket jag burit med mig under pysslandet och jag är glad över att samtliga paket jag slagit in i år har fått gå under det tänket. Förutom de självklara fördelarna som ett miljö- och plånbokssnällt sätt att slå in klappar på så så har jag upplevt det som väldigt sporrande för kreativiteten. Jag är en sån som är som mest kreativ när jag har givna ramar, Monthly Makers är förresten ett bra exempel på när kreativiteten kickar igång när vissa ramar ges!

Pyramidpaket och ett bloggtips

pyramidpaket1

Dagens paketinslagningstips levereras tillsammans med ett eminent bloggtips!

pyramidpaket2

De pyramidformade paketen har jag nämligen skapat med inspiration från Sofia som bloggar på Sofiamilk.se. DIYs och skönhetstips varvas om vartannat inne på bloggen och Sofias genomarbetade inlägg med fina ljusa bilder och tydliga instruktioner väcker verkligen skaparlustan till liv.

pyramidpaket4

pyramidpaket6

Till några julklappar modell mindre passade det alldeles ypperligt med pyramidformade boxar. Jag vek dem av samma kartong som jag visade upp häromdagen och trots att jag inte måttade upp mallen med lika stor noggrannhet som Sofia tycker jag ändå att mina små paket blev ett roligt tillskott till årets julklappar!

pyramidpaket5

På onsdag packar jag ner alla klappar i resväskan tillsammans med några uppsättningar mjukbrallor. Julafton firas nämligen i Jämtland och jag hoppas på att få se lite snö. Därefter vänder jag vidare mot Gotland för nyår tillsammans med Adde och hans familj. Trots att jag till viss del ska varva semestrandet med jobb känns det så himla härligt med ett miljöombyte. Att jobba med något jag tycker är väldigt kul uppkrupen i soffan med datorn i knäet framför en knastrande brasa känns ju nästan som riktig semester ändå. Men först blir det helledigt julfirande – julbord, knäcksnaskande och längdskidåkning kräver ju som bekant full dedikation! 

Monthly Makers – Ombrefärgad glasbuk för julklappar

julklapp_burk4

December månads tema hos Monthly Makers har varit glas. Ett ganska lurigt tema och ett tema man verkligen kan göra storslagna saker med. I mitt fall höll jag det dock enkelt och idén kom över mig när jag klurade över nya sätt att slå in årets julklappar på.

julklapp_burk1

Jag använde mig av vanliga diskade glasburkar, guldig sprayfärg, snöre och etiketter jag gjort av marmorerat papper.

julklapp_burk2

För att skapa ombreeffekten på burkarna använde jag mig av sprayfärgen och vände burkarna upp och ner. Jag började med att spraya undersidan och lät sedan färgen fortsätta en bit ner på burken. Det räcker att röra sprayburken en aning nedåt under en knapp sekund, färgen lägger sig nämligen snabbt i ett jämnt lager.

julklapp_burk5

Jag gillar den adderade färgen på burken dels för att den har en döljande effekt och alltså bidrar till att innehållet förblir hemligt men främst för att presenten känns mer omsorgsfull än om burken varit orörd.

julklapp_burk6

Till etiketter använde jag kartongbitar som jag tidigare marmorerat med nagellack. En beskrivning över hur du går till väga för att marmorera dina egna hittar du här.

Den 25:e presenterar månadens värd Alicia sitt bidrag på sin blogg. Redan nu kan du dock lämna ditt bidrag inne hos henne. I slutet av månaden sammanställer hon alla bidrag på temat glas. Det ska bli väldigt roligt att se vad alla hittat på denna gång!

 

Vikta julklappsaskar

julklappsinslagning3

Det känns som om den här bloggen transformerats till en ren och skär julblogg, alternativt en julklappsinslagningsblogg och mer ska det bli!

julklappsinslagning4

Jag håller fast vid återbrukartemat och har för små julklappar vikt egna presentaskar. Den fina naturfärgade kartongen fick jag faktiskt med mig från mitt förra jobb, de hade kommit tillsammans med en leverans porslin och istället för att kastas ryckte jag med mig en bunt hem inför framtida pysselprojekt.

julklappsinslagning6

Var och varannan person har säkerligen redan vikt åtskilliga askar på förskolan men jag behövde påminnas om tekniken och efter en snabb googling kom jag över en pedagogisk film som ett barn spelat in. ”Maltes vikskola” – rekommenderas varmt!

julklappsinslagning7

Jag använde tuschpennan vi använder till vår svarta tavla i köket för att göra mönster på askarna. Något som enligt Sandra tydligen är omåttligt populärt i år

julklappsinslagning9

Jag hoppas att ni inte är riktigt klara med att slå in era julklappar ännu för faktum är att jag har ytterligare tre paketinslagningar på återbrukstemat som jag ännu inte hunnit visa er. Dagarna fram till jul blir det alltså all in julklappar här inne, enjoy!

 

Egen viltkrydda – perfekt gå bort-present

viltkrydda1

Jag är inget större fan av den konsumtionshets som råder kring jul. Men jag ska inte sticka under stolen med att jag tycker det är oerhört kul att få ge bort genomtänkta presenter, pyssla fram fina paketinslagningar och skriva fyndiga rim. Jag misstänker att ni är flera som kikar in här emellanåt som är likasinnade och extra roligt är det ju faktiskt att ge bort presenter man gjort själv.  Viltkryddan jag snodde ihop i helgen är ett fint exempel på en present du enkelt för själv, är vacker att se på och som med allra största sannolikhet uppskattas av mottagaren, i synnerhet om hen besitter ett matlagningsintresse!

viltkrydda2

Du behöver:
Havssalt
Enbär
Rosmarin
Koriander
Svartpeppar
Rönnbär (jag använde rönnbärssaltet jag gjort tidigare)
Paprikapulver

viltkrydda3

Gör så här:
Mortla enbären tillsammans med lite av saltet. Tillsätt därefter övriga kryddor pö om pö och mortla samman dem. Blanda ihop med resten av saltet och häll i en burk.

viltkrydda4

Jag tyckte att kryddan fick så oerhört fina färger och var vackert i all sin enkelhet. Därför fick den plats i en spartansk glasburk med endast lite snöre och en enkvist som dekoration. Det finns inget behov att krångla till det som redan är så fint i sig självt, som Kirchsteiger skulle ha sagt.

viltkrydda5 viltkrydda6

I arkivet hittar du fler exempel på fler passande gå bort-presenter:
Juldoftande badsalt
Kroppsskrubb med socker & olivolja
Badsalt med lavendel & honung
Glutenfritt knäckebröd
Citron- & rönnbärssalt

Nya köksmöbler

pinnsoffa1

I helgen införskaffades nya köksmöbler till vårt hem. De fick agera en tidig julklapp till oss båda och jag tror inte vi kunnat bli mer nöjda, vilket mysigt kök vi fick!

pinnsoffa2

Vi köpte gruppen från en möbelaffär ute i Järfälla som Adde hittat via en annons på nätet. Vår fina kökgrupp var lite av en katt bland hermelinerna då trendaktorn (eller den goda smaken i allmänhet) var oerhört låg hos resterande pjäser som rymdes inom butikens väggar. Eller vad sägs om en lilamönstrad futuristisk soffa, svarta skinnstolar med strassknoppar eller varför inte en Batman-säng?

pinnsoffa3

Men våra möbler pryds varken av strass, mönster eller fladdermöss. Två vita enkla pinnstolar tillsammans med ett bord och en pinnsoffa var vad som stuvades in i bilens bagageutrymme och skruvades ihop hemmavid några timmar senare.

pinnsoffa4 pinnsoffa5

Jag älskar verkligen pinnsoffan. Jag som allt som oftast sitter uppkrupen med benen åt alla möjliga håll i olika vinklar (när jag åker hem till mina föräldrar brukar min pappa alltid säga att det gör lite ont i hans kropp när han ser hur jag sitter i soffan) älskar utrymmet som pinnsoffan ger. Det känns också lite extra hemtrevligt att bjuda in gäster att sitta på kökssoffan och just ‘hemtrevligt’ är verkligen ett av mina ledord när det kommer till hemmet.

pinnsoffa6pinnsoffa7

Nytt bord innebär också nya möjligheter för stilleben, inte lika guldigt som innan men det är ändå ett gäng favoriter som huserar mitt på bordet just nu och faktum är att fyra av fem pjäser är loppisfynd. Bara den lilla ljuslyktan som får agera vas till kvisten murgröna är införskaffad från en konventionell butik. Just loppisfynd tror jag bidrar en hel del till hemtrevnaden, de har liksom redan en massa liv i sig.

Köksmöblerna är ju dock inga loppisfynd men jag tycker ändå att de bidrar att höja mysfaktorn rejält i köket. Vi är så himla nöjda båda två!

Slå in julklapp med kökshandduk

julklapp_handduk1

Min ambition detta år är som sagt att ha ett återbrukstänk när det kommer till inslagningen av julklapparna och jag har tidigare visat två klappar som jag slagit in med spets. I helgen slog jag in ytterligare en klapp med textil men denna gång ett lite annorlunda material nämligen en kökshandduk!

julklapp_handduk2

Att klappen är till min mamma och jag i skåpen hade en röd och julig kökshandduk med bokstaven M inbroderad var en ren lyckoträff. Om du har lite mer framförhållning än mig rekommenderar jag dock att kila in på närmsta loppis, där brukar det krylla av fina kökshanddukar med brodyr för en femma.

julklapp_handduk4

Jag vek helt sonika ihop handduken kring den kvadratiska klappen och knöt sedan ett band runtom för att hålla ihop vikningen. Mitt band var för kort för att knyta med ett traditionellt kryss över paketet men jag tyckte det blev fint att sätta lite på kanten. Jag tager vad jag haver är minst sagt temat för julpysslet i år!

julklapp_handduk5

Tyvärr äger jag inga lackstänger eller sigillstämplar men i min pyssellåda fanns klistermärken kvar från tidigare års julkort. Jag tror bestämt att jag införskaffade dem för en guldpeng på TGR men har sett liknande på bland annat Panduro.

julklapp_handduk6

Jag blev väldigt nöjd med denna typ av inslagning, den känns personlig och genomtänkt trots att den blev gjord i en handvändning och bara består av saker jag redan hade hemma i skåpen. Helt i linje med min melodi med andra ord!

julklapp_handduk7

Jag har fortfarande några klappar att slå in och jag vill gärna fortsätta på återbrukarspåret. Har du kanske något tips på en finurlig inslagning du själv har gjort eller sett? Tipsa gärna mig i så fall!