Lucka 19: En bild från din semester

blogg117Sommaren och semestern 2014 kommer gå till historien som en av de bästa någonsin. Vi hade båda semester ganska sent och var lediga i stort sett hela augusti månad. Vädret var magiskt och veckorna var blandade av lugn, sol och bad, romantik, årets roligaste fest och avslutades med en härlig utlandssemester. Bilden är tagen på Gotland i Ygne fiskeläge som vi besökte under en av våra härliga semesterdagar.

För fler återblickar från semestersommaren 2014 kicka in dagens kommentarsfält hos Emily Dahl.

 

Vinterlistan

vinter

Med inspiration härifrån och härifrån kommer här ett stycke mysig lista om vintern!

Gillar du vintern?
Ja & nej. Jag gillar vintern när den ser ut som något i stil med bilden ovan. Då gillar jag vintern i ungefär en månad eller så, sen vill jag ha sommar. När vintern inte ser ut som på bilden utan mer är grå och trist vill jag ha sommar mest jämt.

Fingervantar eller tumvantar?
Jag tycker att fingervantar är det absolut tjusigaste. Men då jag är en fryslort av rang är det tumvantar som gäller. Jag har ett par hemstickade med fint mönster som numer sitter på plats så fort jag stiger utanför dörren.

Vilken är din bästa vinteraktivitet att göra utomhus?
Sitta vid en eld, äta klämmackor och dricka varm choklad. Eftersom jag kommer från Jämtland tror de flesta att jag per automatik är en fena på slalom. Så är inte fallet, jag har alltid varit för feg för att ge mig hän till utförsåkning. När jag var liten hade jag dock en snowboard. Jag vågade förvisso inte stå på den utan satte mig helt sonika mellan fotfästena och susade ner för pulkbacken…

Och bästa vinteraktiviteten inomhus?
Dricka kopiösa mängder te. Gärna i fin kopp innehållandes te från Kränku.

Vilket är ditt favoritplagg för vintern?
Ett plagg jag inte använder så ofta men som ändå är oslagbar favorit på denna punkt är täckbyxor. Som boende i en storstad är de förpassade till källarförrådet då de varken uppfyller acceptabel modegrad eller ens skulle vara så praktiska i lokaltrafiken. Att svettas i en trång tunnelbanevagn kvalar solklart in på topp tre av värsta saker som kan hända mig i vardagen. Men de gånger de värmande byxorna faktiskt åker på är det så himla skönt, eftersom jag allt som oftast fryser när jag befinner mig utomhus är det nästintill en befrielse när så inte är fallet.

Har du någon favoritglögg?
Jag tycker allra bäst om glögg utan den höga alkoholhalten. Jag skulle gärna vilja tycka om de årliga glöggerna som kommer ut men alltsom oftast tycker jag att alkoholen förtar det hela. Blossas vanliga lättvinsglögg är den som jag oftast smuttar på under december månad.

Var ska du fira jul?
Julafton firar jag i Jämtland, ganska precis där bilden i inlägget är tagen. I år kommer vi att fira med stora tjocka släkten och det ser jag fram emot. På annandagen sluter jag upp med min sambo och hans familj på Gotland.

Har du någon bok du ska läsa i vinter?
Jag har en hel drös med böcker som jag skulle vilja läsa men troligtvis kommer jag tråkigt nog mest ögna igenom kurslitteratur då utbildningens slutspurt stundar. Om jag får en stund över vill jag dock fortsätta med En av oss av Åsne Seierstad som jag började på för en tid sedan.

Glöggkväll

I går kväll kom två av mina fina vänner över på lite julmat och glögg för att fira lite jul tillsammans innan vi alla åker åt varsitt håll till våra familjer.

gloggkvall1

Skinkstut var ett måste på middagsbordet. Sedan jag flyttade söderöver har jag förstått att ordet skinkstut är jämtländskt då jag fått många höjda ögonbryn när jag deklarerat att just det är min absoluta favorit på julbordet. En skinkstut är helt sonika en tunnbrödmacka med julskinka på.

gloggkvall2

Jag hittade två spännande glöggsorter i mataffären som vi provade. Vi tyckte alla mycket om den med smak av hallon- & lakritsskalle men allra bäst gillade jag den med smak av pepparkaka. Pepparkakssmaken var inte särskilt påtaglig, den hade gärna fått smaka lite mer, men jag gillade att den smakade mer glögg än den andra varianten som mer smakade saft. Jag antar att det kan ha att göra med alkoholhalten. Den första var helt alkoholfri medan den med pepparkaka hade en alkoholhalt på drygt två procent. Jag tycker inte alls om de glögger man kan införskaffa på systembolaget med högre alkoholhalt än så, då tycker jag att alkoholsmaken förtar det hela, men en yttepytte mängd visade sig vara ett vinnande koncept.

gloggkvall3Vi dukade fram pepparkakor, ädelost, nötter, russin och pepparkakskola. En väldigt mysig kväll!

Lucka 17: En bild från i höstas som ger dig höstfeeling

lucka17Vi var på Gotland och hade denna härliga förmiddag i september gett oss ut i skogen för att plocka svamp. Vi gick längs stigen en liten stund tills en person i skaran upptäckte en hop med svamp. När vi då steg av stigen in i skogen kryllade det av svampar, både trumpetsvampar och trattkantareller. Vi plockade kopiösa mängder tills vi blev hungriga och åt korv med bröd vid en lägereld. Detta var utan tvekan en av mina höstigaste dagar i år. Precis som gårdagens inlägg vittnade om så är jag väldigt förtjust i att plocka goda saker från naturen och trädgården och sedan använda i matlagningen. Det ger så oändligt mycket mer tillfredsställelse än att koka ihop något med bären från frysdisken i mataffären. En bloggare som ligger högt i kurs hos mig är UnderbaraClara och jag är löjligt förtjust i hennes och hennes familjs självförsörjningsambitioner. Då mina fingrar inte ens har en tillstymmelse till gröna skiftningar vet jag med säkerhet att det inte kommer att bli en verklighet för undertecknad, men en blåbärspaj eller svampstuvning emellanåt stillar gott mitt behov.

Fler höstiga bilder hittar ni i dagens kommentarsfält i Emily Dahls julkalender.

Lucka 16: En selfie du tagit i år

hallonselfieBloggen har verkligen kryllat av bilder föreställande undertecknad den senaste tiden. Ett faktum jag inte känner mig helt bekväm med egentligen, jag gillar mest att befinna mig bakom kameran. Såsom flera påpekat i dagens lucka vilar det ju något skämmigt narcissistiskt över att publicera bilder på sig själv, oavsett om man tycker att selfies är ett bra verktyg där man själv har kontroll över hur man porträtteras eller om man upplever det som en rent ytlig och bekräftelsesökande företeelse. För mig har selfies handlat om kontrollen att visa upp mig själv från mina mest smickrande vinklar i det bästa ljuset. Som en slags ego boost. Men jag har nått någon slags backlash, likt i inlägget jag skrev för en tid sedan om min växande trötthet och obehagskänsla inför alla perfekt stylade hem i inredningskretsar, och känner mig lite mätt på att också mötas av människors perfekta nunor överallt. Mina känslor inför selfies och dagens lucka är således synnerligen tudelad.

Men hur som helst, selfien ovan tog jag i somras i Jämtland. Kanske ett av mina minst fixade ögonblick som fångats med kamera i år, ändå tycker jag liksom om det. Jag befann mig i en hallonbuske i skogen, hunden smaskade bär från grenarna i en annan och min mamma satt hukad i en tredje. På huvudet hade jag vad man hemma i Jämtland kallar ett plågg, eller ett huckle eller en klut – kärt barn har många namn. När hinken var fylld till bredden tog jag med mig den och hälsade på min farmor. Hon blev så glad både över att se mig och de smaskiga bären. Det var den allra sista gången jag träffade henne.

Lucka 15: En bild på en person som får dig att skratta

IMG_1488 (2)När jag började plugga för lite mer än två år sedan hade jag oroskänslor i magen. Tänk om  jag inte skulle hitta någon eller några i klassen att umgås med? Stockholms universitet är ju mer eller mindre känt för att vara ganska individualistiskt eftersom det inte är en renodlad studentstad så min oro var ändå befogad. Det kom att visa sig att jag inte hade behövt oroa mig. Jag har träffat flera fina vänner genom plugget som jag idag klassar som några av de finaste pärlor till vänner. En av dessa syns på bilden ovan, Amanda heter hon besitter något så värdefullt som en exceptionell humor som väldigt ofta går hand i hand med min egen. Vid tentaplugg och andra grå dagar är det verkligen guld värt med en liten solstråle som får mig att bryta ut i asgarv var och varannan minut.

Fler historier om andra roliga människor hittar ni här, i julkalenderns kommentarsfält.

Årets julkort

blogg96Nu är årets julkort klara! De ser alla väldigt olika ut. Till en början hade jag ambitionen att göra korten i samma stil men tröttnade rätt fort, det är ju betydligt roligare att hitta på nya färger, former och kombinationer. Vilket material jag använt skrev jag i ett tidigare inlägg. De fina klistermärkena som ser ut som lackstämplar köpte jag dock lite senare för en spottstyver på TGR. I går skrev jag klart korten och eftersom vi inte hade några kuvert hemma passade jag på att göra egna av de lite tunnare pappersarken jag köpte på Panduro. Jag tycker att de blev lite charmiga och hoppas att de ska lysa upp lite extra i några postlådor inom kort.

 

Lucka 14: En bild som du inte minns att du tagit

cellfieJag hade nästan glömt bort bilden ovan och det inlägg som den publicerades i. Till för några dagar sedan då det dök upp en kommentar som värmde mitt hjärta lite extra. Inlägget, som jag skrev i maj, handlade om min oro kring ett avvikande cellprov och jag skrev det för att lugna andra tjejer som likt jag febrilt googlar ”cellprov + biopsi”, ”cellprov + biopsi + smärta”, ”livmoderhalscancer”, ”avvikelse + cellprov + cancer” och så vidare i ett tiotal fler kombinationer av sökord. Inlägget verkar fylla sitt syfte och jag är väldigt glad över att ha fått påminnas om dess existens.

 

Lucka 13: En bild från ett avgörande ögonblick i år

blogg95Strax innan årsskiftet upplevde jag den värsta pluggångesten någonsin. Jag befann mig mitt uppe i jul- och nyårsfirande där jag ville umgås så mycket som möjligt med mina nära och kära samtidigt som jag hade en stor tenta som väntade dagen efter att jag skulle vara tillbaka i Stockholm. Jag fick det helt enkelt inte att gå ihop. Tentan som var i kommunikationsteori skulle skrivas i essäform alltså i form av en uppsats. När magontet kom krypande för tusende gången under juluppehållet och tårarna ännu en gång började bränna under ögonlocken tog jag ett av de skönaste besluten jag någonsin gjort. Jag skriver inte tentan. Nu tar jag beslutet att prioritera samkvämet med mina nära och kära. Efteråt var det som att en sten föll från mina axlar och jag kunde på riktigt njuta av julledigheten. Drygt en månad senare var det första och enda gången jag gick på ett omtentatillfälle. Till skillnad från de känslor jag haft tidigare där stressen av att inte ha kontroll var överhängande var jag nu väl förberedd.

När tentan kom tillbaka blev jag så oerhört glad och stolt. Jag hade spikat den. Jag hade brytit ihop och sen kommit tillbaka med ett resultat bättre än någonsin. Det känns lite fånigt att skriva om detta som ett avgörande ögonblick men för mig och min prestationsångest var det så himla nyttigt att inse att ibland klarar jag inte allt just nu, men jag klarar det sen, och då kan jag göra det riktigt bra.