Kulörer runt knuten

hostDet allra bästa med att bo där vi bor är att naturen ligger alldeles runt knuten. Då det är så jag är uppvuxen är det på något sätt skönt att kunna fortsätta ha skogen och naturen som en angenäm granne. Det börjar nästan bli tradition att kameran följer med på mina höstpromenader i området. Här och här är bilder från promenader när vi precis hade flyttat hit. Förra året publicerade jag också ett inlägg med bilder från omgivningarna i höstskrud, här kan ni se dom.

Fruktskål i stringmodell

frukt

Jag fortsätter leverera ännu ett loppat fynd. Denna gång i form av en härlig fruktskål. Den hittade jag på loppis hemma i Jämtland i somras för trettio kronor om jag inte missminner mig. Jag blev löjligt förtjust i kombinationen av den nätta stringmodellen och den fina guldiga färgen. Den gör sig väldigt bra här hemma och nu när bananflugesäsongen äntligen är över så är det en ren fröjd att ha frukt framme!

 

Nygammal fåtölj till vardagsrummet

fatoljI helgen besökte vi ett av mina favoritställen, Erikshjälpen i Vårby. Vi gjorde en del fynd, bland annat denna fåtölj. Vardagsrummet har känts lite tomt och vi har inte riktigt kunnat sätta fingret på vad som saknats till för en tid sedan då vi insåg att det skulle passa fint med en extra sittplats i ett av hörnen. Mysfaktorn sköt verkligen i höjden i och med att den nya fåtöljen kom innanför tröskeln. Den var dessutom i väldigt fint skick, jag fick gå loss med dammsugaren i jakt på katthår men efteråt blev den superfin och kommer få agera oas många mörka höstdagar framöver.

 

Bila i bergen på Kreta

En av dagarna som vi hade tillgång till hyrbil begav vi oss upp till bergen. Adde körde bilen och jag satt i passagerarsätet med en stor karta och försökte axla rollen ”Stina Turner” på bästa sätt, en inte alltför lätt uppgift då vägskyltarna i Grekland tenderade vara placerade efter korsningar och avfarter, jag är ju van att dom står innan. Vi hittade i alla fall upp i bergen till sist och åkte längs små serpentinvägar på vägar som kantades av getter istället för vägräcken…

bergenUtsikten var verkligen helt magisk när vi kom allt högre upp bland bergen. Vid ett tillfälle började jag dock spontant gråta av svindel när vi kom åkande in i en kurva på en smal väg som inte skulle rymma någon mötande bil, vägräcken saknades och vi var ofantligt högt upp på en avsats. Men upprördheten lade sig ganska fort när vi kom till det första stoppet som var Palaiochora där vi åt lunch. Den andra destinationen vi besökte var Sougia, en mysig och lugn ort med en härlig strand. Där åt vi en glass och pratade om hur nöjda vi var över beslutet att hyra en bil. Vi fick se så oerhört vackra omgivningar och trots att turistorten vi bodde i, Platanias, hade ett bra utbud och hotellet vi bodde på var bästa tänkbara någonsin så var det väldigt roligt att se en mer genuin sida av ön. Jag rekommenderar varmt en dag eller två med bil om ni väljer att turista på Kreta!

Kronärtskocka i kupa

kronkupaNär hösten närmar sig blir jag alltid lite extra pysslig av mig. Att sätta ihop små stilleben tycker jag alltid om och de höjer verkligen mysfaktorn. Häromdagen fick en kronärtskocka ta plats i glaskupan och jag tyckte det blev hur fint som helst. Lite udda och lite murrigt. Ananasen har ju under en lång tid synts på var och varannan inredningsblogg, kanske kan kronärtskockan bli en god runner up nu när ananashypen börjat lägga sig?

 

Gramvousa & Balos

En av dagarna på Kreta valde vi att följa med på en utflykt till halvön Gramvousa som ligger allra längst nordväst på ön. Vi åkte med buss till Kissamos där vi sedan tog en båt av modell superstor till halvön Imeri Gramvousa där vi steg av och stegade upp mot en venetiansk borg som låg uppe på berget. Den klättrande vandringen i trettiofemgradig värme slog alla friskispass jag någonsin gått på med hästlängder. Väl uppe på toppen var det dock värt det för utsikten var helt underbar.

balosDe tre sista bilderna kommer från utflyktens andra destination, Balos, eller den blå lagunen som den också kallas. Här njöt vi i fulla drag efter kraftansträngningen dryga timmen före. Vattnet var turkost och vackert och den grunda viken bidrog till att vattnet var väldigt varmt.

Vi hade en väldigt fin dag. Vid slutet av den var vi dock oerhört mätta på andra turister då vi var långt ifrån ensamma på utflykten. Utflyktsmålens skönhet förtogs således lite av alla andra människor som precis som jag ville fota bilder på de vackra vyerna.
Redan dagarna efter skulle vi dock få uppleva rena motsatsen ensamma i en hyrbil uppe i bergen, på små serpentinvägar utan skyddsräcken som slingrade sig fram genom den ena pittoreska byn efter den andra, men mer om det i nästa inlägg!

Nytt grönt

blogg_blommorPå senare tid har växterna i hemmet försummats och det har länge ekat tomt på fönsterbrädorna. De enda som klarat sig någorlunda är våra kaktusar som kommit att bli lite av våra skötebarn. Jag har skrivit om dom tidigare, vilket faller sig ganska naturligt med tanke på hur malligt stolt jag är över att inte bara ha lyckats hålla växten vid liv utan dessutom tagit skott och fått hela tre stora prunkande plantor. Resten av växtligheten hemmavid har dock inte varit mycket att skryta över, fram tills igår då vi införskaffade lite nytt grönt. Jag blir lika glatt överraskad varje gång blommor kommer innanför dörren, hemmet får verkligen ett ansiktslyft som heter duga!

 

♥ 2014.08.04 ♥

Måndagen den 4 augusti, när vi var på Gotland, överraskade Adde mig genom att på kvällen ta mig med på en utflykt till hemlig destination. Bilen stannade till vid Ekstakusten och med i bilen hade romantikern packat den härligaste picknicken jag någonsin sett.

frieriMaten var lika fantastisk som den såg ut och när vi satt lutade mot en eka och blickade ut över solnedgången och Karlsöarna tog han fram en liten röd ask och frågade mig om jag ville spendera resten av mitt liv tillsammans med honom.

Jag sa ja.

friarI fredags hämtade vi ut våra ringar. Fram tills dess har friarringen suttit på mitt vänstra ringfinger, dessa valde vi tillsammans. Jag tycker att den är så oerhört fin och jag älskar den och jag älskar det den står för. Men framför allt älskar jag honom.

Chania

Sommarsemesterns sista lilla utsvävning blev en veckas sol på Kreta. Vi hade en superhärlig resa som jag tänkte visa lite glimtar från. Den första lilla glimten kommer från staden Chania som vi besökte en kväll.

chaniaHamnen i Chania var väldigt mysig och vacker. Vi strosade omkring en stund, tog en drink på en uteservering och gick sedan lite längre uppåt i de mysiga gränderna. Längre upp i gränderna var antalet turister lite färre och vi hittade en härlig restaurang vi länge och väl satt och åt middag på ackompanjerade av två trubadurer.

Vi bodde i Platanias och tog enkelt och billigt bussen både till och från Chania, ett varmt rekommenderat utflyktsmål på nära håll.

 

Lägga nät & röka flundror

gotland8

En varm sommarkväll åkte vi ut med båten och lade nät. Nästkommande morgon var vi uppe med tuppen för att vittja dem. Fångsten utgjordes av fem abborrar, åtta sutare och femtio  flundror. Ingen i sällskapet hade tidigare ätit sutare, men det kom att visa sig att de gjorde sig ypperligt i ugn som lunch. Flundrorna röktes under dagen i fiskröken som Adde byggde förra sommaren. Tillsammans med färskpotatis och gräddfil är de en riktig smaksensation!