Färga ägg naturligt med det som finns i ditt skafferi

colored_easter_eggs1

I går fick jag för mig att det vore kul att färga ägg hemma. Jag hade hört att det skulle gå bra att göra med färgrika råvaror som går att finna i kyl och skafferi.

colored_easter_eggs2

Jag inventerade köksskåpen och kylskåpet och hittade gurkmeja, spenat, kaffe och blå karamellfärg. Jag kokade upp vatten på spisen, adderade den råvara som skulle ge färg (jag höftade när det kom till mängd) och kokade sedan ägget i vattnet i tio minuter.

colored_easter_eggs3

Ägget i vattnet med spenat hällde jag upp i ett glas och lät stå i kylen under natten. Detta eftersom spenaten inte avgav en lika intensiv färg på ägget som övriga råvaror.

colored_easter_eggs4

Det gula ägget färgades av gurkmejan, det bruna av kaffet, det ljusblå av karamellfärgen och det ljust gröna av spenaten.

colored_easter_eggs5

Jag tycker mycket om de pastelliga tonerna som min färgning resulterade i. Om du vill ha en ännu intensivare kulör går det självklart bra att låta ägget stå i vattnet efter att det kokat klart tills det uppnått den färg som du önskar.

colored_easter_eggs6

Ett lite trevligt sätt att piffa upp alla påskbufféer och påskfrukostar som stundar!

Annat som kan användas för att färga ägg är blåbär, rödkål, paprikapulver, grönt te, rödlök, skal från gul lök, rödbetor och hallon. Har du några tips på sådant som avger härliga färger?

Tea Testing Tuesday: Månskenste från NK

månskenste1

I går var jag inne på flådiga NK, en arena jag inte känner mig särskilt hemtam att vistas i (jag började liksom promenera uppför en rulltrappa som gick nedåt). Tagen av de flotta omgivningarna ville jag dock köpa med mig något hem och kom att tänka på att Therese för något år sedan skrivit gott om varuhusets teavdelning och då tipsat om sorten månskenste i synnerhet.

månskenste2

Månskensteet är en blandning av rött och svart te med smak av bland annat jordgubbar och champagne, komponenter som jag älskar hos te. Rött te brukar jag dock sky som pesten men jag tänkte att denna kombination kanske skulle kunna få mig att se tjusningen även hos det röda teet och på så sätt bredda mina preferenser (som i stort är svart eller grönt te med smak av vanilj, rabarber, jordgubb, mango eller champagne). Efter att ha inmundigat ett antal koppar sedan i går känner jag att jag är på god väg och jag rekommenderar varmt andra som också vill försöka övertala sina smaklökar att acceptera rooibos att prova en blandning av teer! Det är ju inte något man behöver trava iväg till NK för att testa utan går lika bra att antingen be den lokala tehandeln att blanda ihop eller att experimentera själv hemma i köket med olika blandningar.

Beroendeframkallande Chocolate Chip Cookies

american_cookies1

american_cookies2

american_cookies3

I förra veckan bakade jag, förutom den oerhört hyllade morotskakan, också en stor sats med Chocolate Chip Cookies insiprerade av ett recept från Leila Lindholm. Även de blev uppskattade av de fikasugna fokusgruppdeltagarna och själv åt jag kopiösa mängder cookies under veckans gång… Så om ni vågar baka några riktigt smarriga och beroendeframkallande sötsaker levererar jag här det recept som resulterade i föregående veckas sockerbaserade livselixir.

Min smet kom att resultera i ungefär fyrtio kakor.

Du behöver:
250 g mjukt smör
2 dl råsocker
2 ägg
3 – 4 dl vetemjöl (jag adderade lite allt eftersom tills jag fick en lämplig konsistens)
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
200 g mörk choklad
1 lime

Gör så här:
Vispa smör och råsocker, tillsätt äggen. Blanda samman mjöl, havregryn, bakpulver och salt i en skål och tillsätt sedan i smeten under omrörning. Tillsätt chokladen som du grovhackat och skalet från limen som du rivit på rivjärn. Rulla sedan bollar av smeten, de jag bakade hade ungefär en femkronas diameter och placera ut dem på en bakplåt. Tänk på att lämna väl tilltagna mellanrum mellan kakorna, de flyter nämligen ut en hel del när de gräddas. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader under 10 minuter.

Serveringstips: Doppa kakorna i en varm dryck, känn chokladen smälta i kakan och njut. Smaskens!

En lördag på Gotland

gotland_lordag2

I går strålade solen och jag passade på att ta en promenad för att lapa D-vitamin, andas och ja – andas.

gotland_lordag3

Många var de blommor som spruckit upp längsmed vägkanterna.

gotland_lordag4

Himlen var klarblå.

gotland_lordag5

Det var fler än jag som vaknat till liv av värmen.

gotland_lordag6 gotland_lordag7 gotland_lordag8 gotland_lordag9

Hälsade på lammen i hagen.

gotland_lordag10gotland_lordag11

Snöklockor…

gotland_lordag12

… och blåsippor.

gotland_lordag13

Gick förbi hästarna i hagen…

gotland_lordag14 gotland_lordag15

… som bjöd på läckra poser i byte mot några nävar grönt gräs.

 Gotland har bjudit på en väldig kontrast till det som väntar oss i Jämtland om några dagar – flera decimeter med nysnö. Det bästa av två världar skulle man nog ändå kunna säga.

En fredag på Gotland

I torsdags kväll tog vi båten till Gotland för en långhelg. Jag har dock en del pluggande att pyssla med under helgen och Adde renoverar i hans systers nyköpta hus. Miljöombytet känns dock helt fantastiskt. Jag behöver verkligen lugnet på landet emellanåt, speciellt nu när uppsatsskrivandet står mig upp över öronen.

gotland_fredag1

Men emellan skrivandet hinns ändå en hel del annat med. Som att hälsa på i huset till exempel. Där byts tapeter som detta gamla vackra exemplar ut…

gotland_fredag2

… mot nya vackra tapeter som denna.

gotland_fredag3

gotland_fredag4

Utomhus kryllar det av snödroppar, så även i husets trädgård.

gotland_fredag5 gotland_fredag6 gotland_fredag7 gotland_fredag8

Krokousarna spricker fram och jag blir alldeles nipprig av färgexplosionen

gotland_fredag9

Påskliljorna är också på gång.

gotland_fredag10 gotland_fredag11

Det finns bannemig inget mer hemtrevligt än trasmattor och pelargoner!

gotland_fredag12

Katten Zoran kommer fram och vill mysa när han är på humör.

gotland_fredag13

Till middag lagade vi rotfrukter i ugn..

gotland_fredag14

… och fläskfilé med lingonsås.

gotland_fredag15

Men först åt vi förrätt i form av dessa laxsnittar…

gotland_fredag16

… och gubbröra på danskt rågbröd.

En kladdkaka med hallon och grädde och några partier sällskapsspel rundade av en alldeles ypperlig dag av laddade batterier.

Våffeldagen och hyllning till hjortronets hemvist

waffles2 waffles1 waffles3

Att jag skulle missa ett tillfälle att inmundiga godsaker en helt vanlig vardag finns inte på kartan. Vid gårdagens lunch var det således en självklarhet att steka några laggar våfflor och äta dem med vaniljglass och hjortronsylt. Just hjortronsylt är något jag starkt förknippar med mina jämtländska hemtrakter. I påsk åker vi dit och förhoppningen är att solen ska skina och vi ska parkera oss nere vid sjön som fortfarande har ett stabilt täcke med is över sig, pimpla, sitta vid elden, grilla klämmackor och lapa sol längs med vindskyddets vägg. Det är helt otroligt hur mycket mer jag värdesätter sådana aktiviteter efter att jag flyttat från republiken, hemmablindheten var verkligen ett faktum.

Om ni, jämtlänningar som icke jämtlänningar, vill drömma er bort i fantastisk jämländsk natur kan jag varmt tipsa om Daniels härliga hyllningsinlägg som är fullproppat med vackra bilder!

Marmorerade skålar av fimolera

marmorerad_skål4

Numer innebär den 25:e varje månad inte bara löning utan också att det är dags att lämna sitt bidrag till utmaningen Montly makers, denna månad inne hos Anna Maria. Jag har ju redan visat upp mitt bidrag för denna månad,  men tänkte passa på att visa en liten bonus som blivit till av lera under mars månad, nämligen två marmorerade skålar av fimolera. Inspirationen till dessa hittade jag i vanlig ordning på Pinterest, ursprungligen från A Beautiful Mess.

marmorerad_skål1

Jag använde mig av fimolera i tre olika färger. Leran rullade jag lika långa korvar och tvinnade sedan samman dem. Korven ni ser på bilden tvinnade jag ytterligare, vek ihop och tvinnade ännu lite mer.

marmorerad_skål2

När jag tyckte att jag uppnått en fin grad av marmorering rullade jag ihop leran till en boll, kavlade ut den med ett glas och skar sedan ut en lagom stor cirkelformad bit. Jag måttade med ett glas för att skära ut en jämn cirkel. Plattan av lera lades sedan i en ugnsfast skål för att uppnå önskad form och brändes i ugnen med en temperatur på 100 grader i 30 minuter.

marmorerad_skål3

Skålens kanter filades lite lätt med ett fint sandpapper och målades sedan med guldfärgad hobbyfärg.

marmorerad_skål5

Det hela resulterade i två små skålar att lägga småsaker i, såsom ringar, örhängen eller nycklar.

Morotskaka med lime

morotskaka1 morotskaka2 morotskaka3

Vi befinner oss just nu mitt uppe i uppsatsskrivandet och avverkade i går vår första gruppintervju, eller fokusgrupp som det kallas. För att tacka våra medverkande har vi bestämt oss för att bjuda på hembakt fika vid varje tillfälle. Till gårdagens fokusgrupp hade jag bakat en morotskaka med en touch av lime, den blev uppskattad och jag hoppas att deltagarna tyckte att kakan kunde kompensera den tid och de insikter de berikade vårt arbete med.

Receptet jag utgått från återfinns här, dock har jag i vanlig ordning modifierat det en aning.

Du behöver:
3 morötter
0.75 dl mandel
2 ägg
2 dl råsocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja

ströbröd
smör

300 g färskost
3 dl florsocker
1 pressad lime
skalet en lime

Gör så här:
Vispa ägg och socker i en bunke. Riv morötter och hacka mandeln och tillsätt i bunken. Addera matoljan. Blanda de torra ingredienserna i en egen bunke och vänd sedan ned i smeten. Häll smeten i en smörad och bröad form. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter. Låt kakan kallna och på ett serveringsfat om så önskas. Blanda samman färskost, florsocker och limesaft och bred över kakan. Dekorera med rivet limeskal och en skiva lime.

Monthly makers: lovetags i lera

Mars månads tema för Monthly makers har varit lera. Denna gång är det Anna Maria som är värd och på onsdag kommer hon presentera sitt bidrag och samtliga deltagare kan lämna länkar till sina bidrag i inläggets kommentarsfält.

Det krävdes en del funderande och testande innan jag kom fram till vad jag ville skapa denna månad. Lera är inte direkt ett material jag känner mig särskilt van att arbeta med, däremot använde jag det flitigt som barn och under tidiga tonår då tomtar och andra figurer knådades fram i cernitlera, men de kunskaperna har liksom fallit i glömska i takt med att mina estetiska preferenser kommit att ändras…

Jag valde att fortsätta lite på samma spår som förra månaden då jag inspirerades av Klongs ängvas och blickade denna gång mot dansk smyckesdesign och Jane Kønigs Lovetags.

monthly_makers_lovetag1 monthly_makers_lovetag2

Jag formade berlocken av fimolera, använde stämplar för att göra avtryck och fäste berlocken i kedja med hjälp av små ringar.

monthly_makers_lovetag3

Jag värmde leran i händerna under någon minut så att den blev lättare att forma. Sedan rullade jag den sedan till en liten kula, mina gjorde jag aningen större än en grön ärta.

monthly_makers_lovetag4

För att platta till lerklumpen jämt och slippa fingeravtryck i berlocken lade jag en bit bakplåtspapper över kulan och tryckte sedan jämnt med en linjal. Ett glas eller något annat slätt passar såklart lika bra till ändamålet.

monthly_makers_lovetag5

Sedan använde jag stämplarna för att göra avtryck i leran. Här kan man till exempel välja en bokstav man tycker är fin, första bokstaven i sitt namn, eller som i mitt fall – första bokstaven i ens kärestas namn. Mina stämplar kommer från TGR och jag tycker att de är prisvärda och bra, däremot hade det varit roligt med en variant som efterliknar orginalet lite mer.

monthly_makers_lovetag6

Med en grillpinne gjorde jag hål längst upp i berlocken. Sedan brändes berlockerna i mitten av ugnen i 100 grader i 30 minuter.

monthly_makers_lovetag7

När berlockerna svalnat fäste jag små ringar jag köpt i hobbyaffären i hålen och spraymålade hela smycket med guldfärg ute på balkongen. För att få ett så snyggt resultat som möjligt sprayade jag dem i omgångar.

monthly_makers_lovetag8

När berlocken torkat i några timmar trädde jag det på en guldkedja och vips så var mitt projekt för denna månad klart!

monthly_makers_lovetag9

Klädd för dop

klanning_hm1 klanning_hm2

För någon vecka sedan mötte jag som hastigast en tjej i korridoren på universitetet som jag tyckte hade en helt underbar klänning på sig. Jag hann inte mer än tänka tanken att fråga var hon köpt den innan hon raskt traskat vidare i korridoren och var utom både syn- och hörhåll.

klanning_hm3

Efter idogt sökande på nätet fann jag dock kreationen inne på H&Ms webbshop. Med hög halsringning och a-linjeform hade jag dock inte höga förväntningar på att klänningen skulle klä min pärfonformade kropp.

klanning_hm4

Men det struntade jag i för färgen och det fantastiska mönstret var smickrande nog för att klänningen skulle få följa med mig hem. I går var jag på dop och bestämde mig för att bära den med uppsatt hår och en kavaj i samma mörkblå färg.

klanning_hm5

Jag gillar låga håruppsättningar och denna variant hittade jag på Pinterest för en tid sedan. Den gör man enkelt genom att samla håret i en låg tofs med en relativt löst sittande hårsnodd och sedan pilla hästsvansen genom tofsen tills hela håret är uppsatt i en giffelliknande bulle. Uppsättningen fäste jag med hårnålar och lite spray och den höll sig fin hela dagen.

klanning_hm6

Så nöjd tjej vars kärlek för klänningar bara växer och växer!

Några tidigare klänningskärlekar hittar ni här, här och här.