Lördag & lyxfrukost

surdeg_basilika_jordgubb1

I går träffade jag härliga Sara över en fredagsfika. Hon hade med sig ett surdegsbröd till mig, bara så där och jag blev så himla glad! Därför passade jag på att i morse slå på stora trumman och göra en riktig brakfrukost till mig och min tilltänkte.

surdeg_basilika_jordgubb2

På en av mina absoluta favoritbloggar, made by mary, hittade jag för någon vecka sedan ett helt fantastiskt recept på en smörgås av surdegsbröd med jordgubb och basilika och bestämde mig för att testa det så snart jag hade möjligheten, vilket blev just i dag.

surdeg_basilika_jordgubb3

Jag skivade upp surdegsbrödet, bredde på ett frikostigt lager med philadelphiaost, skivade jordgubbarna, lade på några basilikablad, ringlade flytande honung över, rev lite citron över och avslutade med några valnötter och drog till sist några drag med pepparkvarnen .

surdeg_basilika_jordgubb4

Det blev fantastiskt gott med en härligt somrig smak, det blir garanterat många repriser i sommar!

surdeg_avokado1

Eftersom jag fått ett så oerhört stort bröd passade jag dessutom på att göra några smörgåsar med avokado på.

surdeg_avokado2

Ett lager philadelphiaost, skivad avokado, riven citron, salt, citronpeppar, gräslök och balsamico – mums!

smoothie_jordgubb_mynta1

Men ingen helgfrukost är väl fulländad utan en smaskig smoothie?

smoothie_jordgubb_mynta2

Denna variant gjorde jag genom att mixa samman 2 dl äppeljuice, 2 dl apelsinjuice, 1 banan, några jordgubbar, krossad is, saften från en halv citron och lite mynta.

smoothie_jordgubb_mynta3

Även den blev fantastiskt god och påminde lite om en smoothie jag gjorde för en tid sedan med lime i. Syrligheten lyfter verkligen hela smakupplevelsen.

lyxfrukost1

En riktig lyxfrukost som kanske inte är något man gör i en handvändning men det blev fantastiskt gott och jag rekommenderar er verkligen att testa själva. Om inte alla på en gång så varför inte en och en under flera härliga helger framöver?

lyxfrukost2

Vår lördag kommer att fortlöpa i frosseriets tecken. I kväll bär det nämligen av till Villa Källhagen på Djurgården för middag. Jag har aldrig ätit där tidigare utan fick ett presentkort av mina föräldrar i julklapp som vi tänkte passa på att nyttja för en liten dejt. Trevlig helg på er!

Frukost på balkongen

frukost_balkong1

I går inledde jag dagen på allra bästa sätt – med sovmorgon och frukost på en soldränkt balkong. Mitt humör är oerhört väderberoende och bara den lilla stora lampan på himlen skiner blir jag med ens lycklig. Humöret höll i sig hela dagen lång och jag dansade till och med i köket när jag lagade middag. Tack solen för det!

frukost_balkong2

Där satt jag en lång stund och lapade sol och åt knäckemackor innan jag begav mig mot universitetet för ett seminarium. Kursen vi läser nu, som för övrigt är programmets sista, handlar om juridik inom marknadskommunikation och är en rätt saftig kurs men samtidigt väldigt intressant.

frukost_balkong3

Bordet och stolarna fick vi för några år sedan av sambons syster när hon flyttade. Jag tycker fortfarande oerhört mycket om det och tycker att det passar perfekt på vår lilla balkong.

frukost_balkong4

Just på denna plats hoppas jag kunna börja många morgnar denna sommar!

Vinna en Rörstrandstävling, igen!

rörstrand1 rörstrand2Häromdagen möttes jag av en oerhört glad nyhet – att jag vunnit ännu en tävling på Rörstrands facebooksida! Jag blev om möjligt ännu gladare än förra gången då jag i december kammade hem en ugnsform från Swedish Grace hos samma företag. Då var uppgiften julklappsrim, denna gång att skriva en motivering till varför min och en väns vänskap var värd att fira med de två smyckena ovan. Smyckena är signerade Sägen och är gjorda av porslin från just Rörstrand. Örhängena som tanken är ska bli mina (och ringen min väns) är gjorda av Blå Eld (Vit Eld) så framöver behöver jag inte nöja mig med att ha serien på hyllorna i köket utan kommer också kunna bära den på öronsnibbarna!

Motiveringen löd som följer:
Amanda, Mon Amie. Du är en äkta Swedish Grace, med ögon som Blå Eld och en härlig Carisma. Precis som Rörstrands serier är vår vänskap tidlös. Jag hoppas dock att den aldrig går i kras. Du kommer aldrig ha porslinshy, men jag älskar dig ändå, ända tills vi blir gamla och grå och dricker te i min Pergola ♥

Varvid Amanda svarade:
Tack Stina för Inwhiten. Jag hoppas att vi vinner och kan åka till Ostindia, eller åtminstone Sundborn, och dricka Corona i våra nya smycken! Älskar dig med kära vän ♥ 

För den inte lika porslinsinbitne kan jag Mon Amie, Swedish Grace, Blå Eld, Carisma, Pergola, Inwhite, Ostindia, Sundborn och Corona är just serier av Rörstrand. Fyndigt värre va, haha!

Förändra hemma med enkla medel

hemmet1

I helgen hade vi en ordentlig städning här hemma. Detta efter att jag under den senaste tiden mer eller mindre velat blåsa ut hela bohaget eftersom jag både varit kopiöst leds på inredningen och även på allt damm den samlat. Men efter en noggrann städning som dessutom inkluderade mangling (!) av gardiner kan jag helt klart konstatera att jag nu är till freds med vårt hem igen.

hemmet2 hemmet3

Dessutom provade jag på detta med att inreda om en aning genom en mindre rockad av diverse föremål i hemmet. Lammskinnet som numer ligger i soffan har tidigare legat på sittmöbeln i hallen och några av kuddarna har tidigare prytt sängen i gästrummet.

hemmet4 hemmet5 hemmet6

Vi har pratat om att framkalla bilder dels till fotoväggen i vardagsrummet men också till tavellisten i sovrummet. Eftersom jag ännu inte kunnat bestämma mig för vilka som skulle passa för ändamålet rotade jag fram några bilder som min sambo köpte på en utförsäljning när vi precis börjat träffas. Det var en stor trave svartvita bilder och då minns jag att jag inte alls tyckte att de var särskilt fina, men det sa jag ju inte rakt ut då förstås, nykär som jag var. Bilderna förpassades istället till en byrålåda där de legat glömda tills för någon dag sedan.

hemmet7 hemmet8

De passade ändå rätt bra på den lilla tavellisten, sisådär fyra år senare. Några kurviga bakdelar och en klassisk bild av Marilyn Monroe på min sida av sängen och en bilist och en balettklass på hans sida.

hemmet9

Vi har varit utan gardiner sedan vi bytte fönster här för flera veckor sedan. Jag passade då på att tvätta dem men lyckades aldrig med uppgiften att bli kvitt de veck och den skrynklighet som kom som ett brev på posten. När Adde senare kläckte idén om att tvättstugan kanske inhyste en mangel blev jag lyrisk av bara tanken (x antal timmar av frenetiskt strykande av tjocka gardiner kan göra så med en) och vi travade ner och fann till vår förtjusning just en mangel. Nu känns fönstren lite mer ombonade igen!

hemmet10

Även in till gästrummet skedde en liten rockad då ljusslingan som förut prytt tidigare nämnda tavellist fick flytta in till anslagstavlan av armeringsnät.

hemmet11 hemmet12

Även där fick några av de gamla bilderna hängas upp. Lejonmotiven är dock tagna av Nick Brandt och de köpte jag på Fotografiska när han hade utställning där för några år sedan.

hemmet13 hemmet14

Jag tycker mycket om det faktum att ljusslingan gör sig så oerhört bra även när den inte är tänd!

Nu sitter jag uppkrupen på lammskinnet och riktigt njuter av att åter tycka att lägenheten är mysig. Adde blev nästan lite förfärad när jag häromdagen uttryckte det som att jag ville tända eld på allt och börja om på nytt. Känslan av att allt är dammigt och inte längre känns mysigt och fint har den effekten på mig. Som tur var behövde jag inte lyfta fram pyromanen inom mig utan det räckte helt enkelt med att kavla upp ärmarna, dra fram skurhinken och sedan ha lite fantasi kring vad som kunde förändras. Det behöver inte vara mer dramatiskt än så.

 

Lilla listan om loppis

Vilka är dina genom tiderna tre bästa loppisfynd?fruktskål_string

Fruktskålen som emellanåt även får agera brödkorg, är en storfavorit. Det känns nästan som att den skulle kunna vara hemklickad från Svenskt Tenns webbshop, men den är faktiskt fyndad på en gammal loppis ute på den jämtländska landsbygden.

glaskupa

Likaså är glaskupan som kommer från en klocka jag fyndade för drygt ett och ett halvt år sedan en favorit hos mig. Den har under olika perioder fyllts med diverse ting som i detta fall en kronärtskocka. Andra saker som figurerat i den är vitlök, en juldekoration och gotländska stenar. Jag tycker liksom om hur den ger höjd till mina olika stilleben.

klongvas

Plastgallret jag köpte för en femma på loppis och som sedan transformerades till en ängvas är kanske inget superfynd i sig, men slutresultatet som det bidrog till är jag oerhört nöjd med.

Vilka är dina absoluta favoritloppisar?loppiskvarnen

Hemma i Jämtland tycker jag mycket om den stora loppisen Kvarnen i Hammerdal. Jag vet dock inte om den kommer vara öppen i nu i sommar, sist jag var där pratades det om ägarbyte och om kvarnen då fortfarande skulle inhysa en loppis är jag osäker på. I Stockholm är en favorit Erikshjälpen i Vårby. Där är det stor omsättning på prylarna och möjligheten att göra fina fynd är stor. Myrorna i Ropsten är en annan favorit där det finns kopiösa mängder prylar och pinaler att kika på.

Vilka tips har du för att få ut det allra mesta av en loppisrunda?

Hur enstörigt det än må låta så är mitt allra bästa tips att gå på loppis själv, eller eventuellt med någon annan likasinnad. Det är självklart alltid roligt att leta fynd med vänner, men sanningen är att de allra bästa fynden jag gjort har uppenbarat sig när jag loppat själv och kunnat fokusera helt på fyndjakten. Att låta det hela ta tid är ett annat hett tips. Går gärna flera varv, titta högt som lågt och gräv gärna bland hyllor och korgar. Om man dessutom är själv när man gör detta kan grävandet göras med gott samvete då man inte är ett tråkigt sällskap!

Har du något ”guilty pleasure” när det kommer till loppisshoppande?stilleben_sippor3

Jag är svag för brickor i alla dess former och har så varit under flera år nu. Jag tycker ju om att samla stilleben på brickor och att då kunna variera det som de står på för en billig peng är väldigt roligt. Den gröna brickan på bilden ovan är ett av nytillskotten i samlingen.

Vad var det senaste du köpte på loppis?ljuslykta_mässing1

Dessa mässingslyktor som införskaffades för några veckor sedan. Tyvärr har det inte blivit något loppande sedan dess, tråkigt nog!

Har du gjort ett loppisköp du ångrar eller inte har haft användning av?IMG_915762

Jag ångrar absolut inte att jag köpte filten med mormorsrutor, jag älskar den! Däremot har jag haft så ofantligt svårt att få den att passa in i vårt hem i övrigt. Just nu är det förpassad gästrummet men även där känns den lite udda. Däremot kan den nog passa fint i ett framtida hus så jag kommer hålla mig fast vid den, även om den ännu inte känns hundraprocentig.

Har du några loppisrundor inplanerade framöver?
Numer kan jag enkelt slänga in ett loppisbesök på vägen hem då Andra Varvet i Högdalen flyttat in i nya lokaler mitt i centrum och det är ett faktum jag kommer utnyttja till max. I övrigt har jag fått för mig att trakterna kring Norrköping ska vara som gjorda för loppisrundor och hoppas på att kunna åka dit i sommar.

Vilken var den senaste loppmarknaden du besökte?
Loppisen Bingeting utanför Nynäshamn som vi besökte i lördags. Den verkade oerhört lovande när vi först stegade in men prylar och pinaler från golv till tak fördelat på två våningar. Vid en närmre titt var det dock ofantligliga priser och tämligen skitigt och stökigt när vi väl börjat se oss omkring. Himla tråkigt faktiskt, det hade varit så kul att hitta en ny loppispärla!

bild (22)Denna lilla apelsin tyckte jag dock var lite söt och hade gärna velat ge dess lock en omgång guldspray. Men prislappen på en hundring var för saftig för min fyndarinställda loppisradar.

Finns det något du aldrig skulle köpa second hand?blogg389

Underkläder känns väl som ett ganska givet svar på frågan. Men faktum är att jag skulle vilja bli bättre på att köpa kläder på loppis. Jag tycker att det är så hiskeligt tråkigt att rota runt bland alla klädstänger och plagg som bara finns i en storlek. Det är så himla svårt att hitta godbitarna eftersom det inte är lika överskådligt som på hyllorna för porslin till exempel. Ett plagg som jag däremot köpte för något år sedan och fortfarande är oerhört nöjd med är denna sockersöta stickade pjäs.

Säg gärna till om även du känner dig manad att fylla i en liten lista om loppis, det vore väldigt roligt att få läsa!

Fruktsallad på bricka

fruktsallad1

Ett lite roligare sätt att servera fruktsallad på, eller sallad över huvud taget egentligen, är genom att använda en stor tallrik eller bricka istället för en djup skål. De fina frukterna och bären syns ju mycket bättre då och utgör liksom en ännu finare pjäs på middagsbordet. Sist vi åt fruktsallad valde jag att lägga upp det hela på en guldig loppisfyndad bricka och istället för att blanda de olika frukterna samman så kategoriserade jag dem på brickan. Eftersom jag inte riktigt visste vilka frukter gästerna tyckte om kändes det som en trevlig gest.

fruktsallad2

Det hela dekorerades med några myntablad som visade sig vara en riktig smaksensation tillsammans med vattenmelonen och jordgubbarna! Kombinationen gjorde mig sugen på en somrig drink med just melon, jordgubbar, mynta och massvis med is. Det får verkligen bli något att testa i sommar!

Ett dygn i Västerås

Vi firar långhelg med ledighet och styrde i går dryga timmen norrut för att besöka Addes syster och hennes sambo i Västerås.

västerås1 västerås2

Vi har invigt även det hushållet i Settlers of Catans förtrollande värld och spelade ett antal partier under gårdagen.

västerås3

Det bjöds på spritz medan maten förbereddes.

västerås5 västerås6 västerås7

Vi dammade av fonduegrytan (det måste vara minst tio år sedan sist jag åt fonude) och gjorde i ordning tillbehör som kött, potatisgratäng, vitkål, broccoli, champinjoner och körbärstomater.

västerås4västerås8

De doppades sedan i den heta solrosoljan som fräste vilt. Det var oerhört gott och mysigt att äta fondue. Jag gillar ju som bekant plockmat och att plocka och dessutom tillaga maten tillsammans till bords är ju hur trevligt som helst. Åttiotalsfavoriten får mer än gärna göra ett återtåg inom kort!

västerås9 västerås10

Till efterrätt bjöds det på rabarberkompott och vit chokladmousse. Kompotten kokades med pressad apelsinjuice och kanel och blev fantastiskt god och syrlig. En härlig efterrätt som vittnar och sommaren!

Nu är vi åter i huvudstaden och fortsätter långhelgen i sakta mak. I dag varvar jag plugg, bildredigering och textskrivande och i morgon väntar ett litet födelsedagsfirande med vänner. Egentligen hade vi funderat på att åka längre bort när långhelgen stod till förfogande men ett kort visit till Västerås och en i lugn helg hemmavid känns precis som vad vi båda behöver och som minst lika bra.

 

Växtlighet på balkongen

balkongblommor1

Förra helgen införskaffade vi växter till balkongen. Det är verkligen en ynnest att ha en sambo som precis som jag tycker att det är viktigt med en hemtrevlig balkong under årets varmare månader.

balkongblommor3

Vi köpte bland annat lavendel. Redan nu sprider de en härlig doft och det var dessa blommor jag använde mig av till badsaltet som blev så oerhört bra.

balkongblommor4

Vi har ännu inte kommit till rätta med balkongmöblerna då vi behövde olja trallen som ligger på golvet först. Men snart ska de bäras ut och då blir det bannemig kopiösa mängder balkonghäng under vår- och sommarmånaderna!

balkongblommor5balkongblommor8

I vanlig ordning köpte vi också ett gäng med kryddor. Förra året försökte jag mig på att odla egna vilket resulterade i ett smärre fiasko, så detta år tog vi det säkra före det osäkra och köpte färdiga plantor. Om jag inte missminner mig så kom vi hem med rosmarin, mynta, oregano och timjan.

balkongblommor6

Pelargoner är ett självklart inslag på vår balkong. Under de tre åren vi huserat här har dock deras färgpalett varierat. Detta år bestämde vi oss för att satsa på klassiskt röda och vita pelargoner.

balkongblommor9

Här kommer jag trivas!

Ugnsbakad gröt med jordgubb & knäckigt kokostäcke

ugnsbakad_gröt1

I lördags lagade jag inget mindre än denna ugnsbakade gröt till frukost. Det blev så hiskeligt gott att ni bara måste lova mig att ni testar det själva! Grötens knäckiga täcke gjorde att det nästan var som att äta en efterrättspaj till frukost. Inspirationen till frukosten fick jag från Flora men jag har i vanlig ordning modifierat receptet en aning efter eget tycke och smak.

Du behöver:
1 banan
1 ägg
En näve jordgubbar
1 dl havregryn
1 krm bikarbonat
Kardemumma
Riven kokos
Flytande honung

ugnsbakad_gröt2

Gör så här:
Mosa bananen, knäck i ett ägg och hacka i jordgubbar. Blanda i havregryn och bikarbonat, krydda med kardemumma. Häll ner i en ugnsfast form. Strössla över riven kokos och ringla sedan flytande honung över gröten. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Servera med skivade jordgubbar.

Till min gröt drack jag mjölk med jordgubbar i. Yoghurt, grädde eller kesella är säkerligen också passande tillbehör!

Gör ditt eget badsalt med lavendel & honung

diy_badsalt_lavendel2

Häromdagen gjorde jag ett eget badsalt med bland annat lavendel och honung. Det doftar verkligen helt underbart och var oerhört enkelt att göra själv. Förutom att det är den ultimata vardagslyxen för en själv tänker jag mig att badsaltet är en fin present att ge till sin mamma på morsdag som ju vankas i slutet av månaden!

diy_badsalt_lavendel3

Du behöver:
3 dl havssalt
1/2 dl bikarbonat
En näve lavendelblommor
2 msk flytande honung
1 msk olivolja

diy_badsalt_lavendel5

Receptet har jag kombinerat ihop själv efter diverse sökningar på de olika komponenternas verkan på kroppen i allmänhet och huden i synnerhet. Bikarbonatet ska verka renande och motverka irritationer, lavendeln ha en lugnande effekt och honung samt olivolja en fuktgivande sådan.

diy_badsalt_lavendel6

Blanda samman alla ingredienser i en bunke, riv/klipp/hacka i lavendeln. Jag använde en gaffel för röra ihop alltsammans för att undvika klumpar. Häll sedan upp i ett passande förvaringskärl, jag valde en klassisk glasburk med lock som går att spänna fast för smidig förvaring.

diy_badsalt_lavendel7

Badsaltets doft är verkligen helt fantastisk och sprider sig snabbt i badrummet, en riktigt lyxig känsla vid hemmaspat. Medan du ligger i badet och marinerar dig i badsaltet (vilket jag förutsätter att du kommer testa själv hemma, för det är så himla härligt) kan jag varmt rekommendera att också använda den hemgjorda kroppsskrubben jag tipsade om för några veckor sedan. Kombinera med lite härlig musik och något gott att sippa på så har du en ultimat spaupplevelse hemmavid att njuta av!

diy_badsalt_lavendel8

För övrigt blev jag löjligt nöjd med bilderna i detta inlägg och extra förtjust i ljuset som reflekteras i sidenbandet. Jag använde mig av en reflexskärm som jag liksom höll fast mellan tårna och böjde till medan jag satt ner på sängen och tog bilderna, väldigt icke-ergonomiskt men oerhört roligt och nyttigt att experimentera med. Hade någon fotat ”behind the scenes”-bilder hade ni verkligen fått er ett gott skratt!