Äppelkokt torsk med ris i currysås

Så himla roligt det är att laga bebismat! Senast i raden av recept vi har provat som har gått hem hos vår lilla plutt är äppelkokt torsk med ris i currysås, ett recept som jag hittat på Mejas Mat, en jättebra sida för den som vill laga barnmat. Louie har suttit som en liten fågelunge varje gång han fått detta till lunch eller middag, bara gapat efter mer. Jag förstår honom, supergott var det (vi gjorde dock bara med curry, ingen särskild curryblandning). Vi ska nog göra vuxenvarianten till oss själva nästa gång. Smidigt, så kan man laga barnmaten medan en ändå gör middag till sig själv!

IMG_3130-0.JPGIMG_3138-0.JPG

Long time, no sleep

Ju längre tid som går, desto svårare blir det att komma på något att skriva i bloggen, tycker jag. Vi har i alla fall varit i en tre månader lång sömnsvacka som nu äntligen verkar vara på sin sluttamp.

Tack och lov för det säger jag (och alla runtomkring mig), för jag höll fan på att gå under!

IMG_2869.JPG

IMG_2868.JPG

Välkommen oktober

I flera månader har sömnen varit så dålig, så dålig. Att jag orkat öppna ögonen vissa dagar är och förblir ett mysterium. Men nu verkar det sakta men säkert gå mot bättre tider. Jag ser så mycket fram emot ett oktober med mera sömn, mera te och mer orangea löv!

IMG_2494.JPG

Lins- & potatisgryta

Men hallå, va? Göra egen (god) barnmat är ju hur enkelt som helst. Inte för att jag trodde att det var raketforskning precis, blev bara så förvånad över hur snabbt och lätt det gick, och hur gott det var!

Hittade ursprungsreceptet hos Aliceaugusta, en riktig inspiration när det kommer till mat.

Skalade och tärnade några potatisar, hällde upp dom och ett gäng röda linser i en kastrull, hällde på vatten så det täckte och lite till. Tillsatte lite timjan och rosmarin. Jag behövde tillsätta mer vätska på slutet, så hade i lite havremjölk, en bit av det egengjorda smöret, och några gröna ärter innan jag mosade allt och gjorde en puré med stavmixer. Alla ingredienser är såklart ekologiska!

Det blev ju hur gott som helst! :)

IMG_1944.JPG

Bebisgröt

Nu har vi efter en kort tid med köpegröt (Hipp) börjat prova oss fram att göra egen gröt till Louie. Vi har gjort gröt på kornmjöl, dinkelmjöl och hirsflingor än så länge (skrädmjöl verkar omöjligt att få tag på?). Små bebisar har tydligen ett stort behov av järn, nästan lika stort som vuxnas, och därför har vi tillsatt paltbröd som vi mixat till en mjölliknande konsistens. Vi har även gjort aprikospuré, som även det är rikt på järn.

Jag har i flera år, sen långt innan jag ens hade en tanke på att försöka få barn, längtat efter att få göra egen barnmat. Och nu när jag har en liten plutt att laga till, som gillar att äta, så är det äntligen dags att dyka in i den här världen av puréer! :)

Vi står i startgroparna att börja med egen mat, men har som sagt börjat smått med gröten. Eget smör har vi gjort också förresten, för det finns ju inget osaltat ekologiskt smör? Att göra eget var dock hur enkelt som helst. Köp grädde, vispa jättelänge, krama ur, klart!

Ni som gjort egen mat till era barn, har ni några roliga tips eller recept att bjussa på?

 

Vardagsrummet före och efter

Under våren och sommaren har vi jobbat med att göra fint i lägenheten, något jag sett fram emot läääänge. Först ut kommer här lite bilder på vardagsrummet, före och efter.

Så här såg vardagsrummet ut innan

 

 

Nu ser det ut så här

 

Vi gjorde oss av med skrivbord, matta och hissgardiner. Målade taket vitt, och väggarna vita (äggskal). Mattan är från Lagerhaus, de större kuddfodralen är från H&M Home, förvaringskorgen (perfekt för leksaker) från House Doctor. Bokhyllorna är Billy, från IKEA.

Syftet med ”renoveringen” var att göra nytt, vi var så urbota less på det murriga orangea och alla starka färger. Vi kände att det var dags för en uppdatering helt enkelt. Vi satsade på att det med hjälp av små medel skulle kännas ljust och fräscht (för att uttrycka mig Schyffertskt) och det tycker vi att det blev. Nu har vi en bra grund med vardagsrummet och det som återstår är att addera lite fler kuddar i soffan (som vi byter ut om några år när det inte dregglas fullt lika mycket i den), låtsa saker hitta sin plats i bokhyllorna, och sätta upp lite tavlor på väggen bakom soffan. Där sitter förresten nu två tavellister från IKEA också, och där ett antal Kivilyktor lyser upp om kvällarna.

Vi ville också satsa mycket på förvaring, eftersom vi bor tre personer i en tvåa. Skrivaren fick t ex ta plats i tv-bänken och alla Louies leksaker ligger i korgen från House Doctor på kvällarna. Bokhyllorna svalde hur mycket grejer som helst, som mina symaskiner, bankdosor, räkningar och viktiga papper, kameragrejer, kläder som ska läggas ut på Tradera, skollitteratur mm. Sånt som innan hade en tendens att ligga framme – allt skulle bort. Vardagsrummet som innan var en enda murrig röra är nu hur lättstädat som helst. Mission accomplished!