Lins- & potatisgryta

Men hallå, va? Göra egen (god) barnmat är ju hur enkelt som helst. Inte för att jag trodde att det var raketforskning precis, blev bara så förvånad över hur snabbt och lätt det gick, och hur gott det var!

Hittade ursprungsreceptet hos Aliceaugusta, en riktig inspiration när det kommer till mat.

Skalade och tärnade några potatisar, hällde upp dom och ett gäng röda linser i en kastrull, hällde på vatten så det täckte och lite till. Tillsatte lite timjan och rosmarin. Jag behövde tillsätta mer vätska på slutet, så hade i lite havremjölk, en bit av det egengjorda smöret, och några gröna ärter innan jag mosade allt och gjorde en puré med stavmixer. Alla ingredienser är såklart ekologiska!

Det blev ju hur gott som helst! :)

IMG_1944.JPG

Bebisgröt

Nu har vi efter en kort tid med köpegröt (Hipp) börjat prova oss fram att göra egen gröt till Louie. Vi har gjort gröt på kornmjöl, dinkelmjöl och hirsflingor än så länge (skrädmjöl verkar omöjligt att få tag på?). Små bebisar har tydligen ett stort behov av järn, nästan lika stort som vuxnas, och därför har vi tillsatt paltbröd som vi mixat till en mjölliknande konsistens. Vi har även gjort aprikospuré, som även det är rikt på järn.

Jag har i flera år, sen långt innan jag ens hade en tanke på att försöka få barn, längtat efter att få göra egen barnmat. Och nu när jag har en liten plutt att laga till, som gillar att äta, så är det äntligen dags att dyka in i den här världen av puréer! :)

Vi står i startgroparna att börja med egen mat, men har som sagt börjat smått med gröten. Eget smör har vi gjort också förresten, för det finns ju inget osaltat ekologiskt smör? Att göra eget var dock hur enkelt som helst. Köp grädde, vispa jättelänge, krama ur, klart!

Ni som gjort egen mat till era barn, har ni några roliga tips eller recept att bjussa på?

 

Vardagsrummet före och efter

Under våren och sommaren har vi jobbat med att göra fint i lägenheten, något jag sett fram emot läääänge. Först ut kommer här lite bilder på vardagsrummet, före och efter.

Så här såg vardagsrummet ut innan

 

 

Nu ser det ut så här

 

Vi gjorde oss av med skrivbord, matta och hissgardiner. Målade taket vitt, och väggarna vita (äggskal). Mattan är från Lagerhaus, de större kuddfodralen är från H&M Home, förvaringskorgen (perfekt för leksaker) från House Doctor. Bokhyllorna är Billy, från IKEA.

Syftet med ”renoveringen” var att göra nytt, vi var så urbota less på det murriga orangea och alla starka färger. Vi kände att det var dags för en uppdatering helt enkelt. Vi satsade på att det med hjälp av små medel skulle kännas ljust och fräscht (för att uttrycka mig Schyffertskt) och det tycker vi att det blev. Nu har vi en bra grund med vardagsrummet och det som återstår är att addera lite fler kuddar i soffan (som vi byter ut om några år när det inte dregglas fullt lika mycket i den), låtsa saker hitta sin plats i bokhyllorna, och sätta upp lite tavlor på väggen bakom soffan. Där sitter förresten nu två tavellister från IKEA också, och där ett antal Kivilyktor lyser upp om kvällarna.

Vi ville också satsa mycket på förvaring, eftersom vi bor tre personer i en tvåa. Skrivaren fick t ex ta plats i tv-bänken och alla Louies leksaker ligger i korgen från House Doctor på kvällarna. Bokhyllorna svalde hur mycket grejer som helst, som mina symaskiner, bankdosor, räkningar och viktiga papper, kameragrejer, kläder som ska läggas ut på Tradera, skollitteratur mm. Sånt som innan hade en tendens att ligga framme – allt skulle bort. Vardagsrummet som innan var en enda murrig röra är nu hur lättstädat som helst. Mission accomplished!

En skönare söndag

Visst är det något speciellt med hösten? Jag blir så pirrig av solsken blandat med den kyliga höstluften, röda löv och varmare kläder. Idag gick vi ut i skogen en sväng. Följde mestadels elljusspåret, men det blev lite stig också vilket vår (nya) vagn klarar galant, så nöjd med den! En Kronan Duo/S är det.

Efter ett titstop med kaffe, russin och ett smärre bajskalas (byte av samtliga bebiskläder mitt ute i naturen) så gick vi hemåt och nästan tre timmar senare var vi hemma igen.

IMG_1657.JPG

IMG_1644.JPG

IMG_1655.JPG

IMG_1656.JPG

Nu sover Louie. Vi ska äta världens godaste kycklinggryta till middag, och kolla på Modern Family.

Fjällhalsen

2 3 4

 

Igår tog vi en liten sväng till Fjällhalsen i Bydalen. Det blev en minitur, mest för att känna på hur det är att vandra med en mini. Härligt var det hur som helst, och välbehövligt efter en tuff första natt med projektet att få Louie att sluta äta hela nätterna…

Lördagsmys

Efter en jobbig natt, och en lång och mysig lördagmorgon med massor av gos har vi packat in oss i bilen för en liten tur, efter inspiration från Dryden.

Mer om det senare, här kommer veckans andra (inga fler såna nu, lovar!) benbild med inslag av knubbiga bebislår från morgonens gos i soffan.

IMG_1558.JPG